ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Невъзможната любов мирише на Chanel №5

Невъзможната любов мирише на Chanel №5

Коко Шанел
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Младата Габриел Шанел работела в провинциален магазин за облекло, а в свободното си време обичала да пее в кабаре. Любимите ѝ песни били Ko Ko Ri Ko и Qui qua vu Coco. Така получила и прозвището Коко. От нея не излязла известна певица и по-добре. Защото така светът нямало да получи легендарната дизайнерка, която напълно променила представата за мода и за мястото на жената в обществото, както ѝ култовата малката черна рокля и Chanel № 5.

Мъжете, които я обичали, се женели за други. Но, женейки се, за най-голямата си любов смятали именно нея - Габриел Шанел. А тя - жената, която всички наричали Великата Мадам, така и не се омъжила нито веднъж, но за сметка на това е държала в обятията си не един и двама известни господа.

Невъзможната любов мирише на Chanel №5. Парфюмът легенда се ражда на 5 май преди 92 години, месеци след края на изпепеляваща страст – тази между великата Коко и руския гений Игор Стравински. Връзката им трае само няколко месеца, но се нарежда сред най-вдъхновяващите сюжети в литературата и киното.

Седем години след краткотрайната им авантюра съдбата отново среща Коко и Игор. Шанел вече е известно име сред парижките богаташи, а точно по това време оплаква поредния си любовник Артър Кейпъл, починал наскоро. Макар и опечалена, отива на вечеря у прочутия балетен импресарио Сергей Дягилев. Той, както и Стравински е потърсил спасение от Октомврийската революция в Париж. Композиторът е сред гостите на вечеринката и този път Коко му е официално представена.

Шанел предлага на Стравински и семейството му - болната съпруга Катерина и черите им деца, да се преместят в нейната лятна вила край Париж. Намеренията са благородни, но зад тях бушува страст. Коко не мирясва, ако поне веднъж дневно не влети като вихър в кабинета на композитора. Дръзка и арогантна, не като жените от началото на ХХ век, тя омагьосва руснака.

През 1919 година Габриел Шанел е вече известна моделиерка и много богата жена. Тя променя женската мода, като премахва всичките дипли, воали, шапки, корсети и шлейфове и облича жената в съвсем други тоалети. Да, тя е богата, известна, но като преди - самотна, макар че край нея винаги има мъже.

Великият княз Дмитрий Павлович, който бяга от болшевиките в Париж, Коко практически взема при себе си на издръжка. Те са заедно няколко години, докато Дмитрий Павлович не се оженва за американската милионерка Одри Емъри. Синът на великия княз по-късно заявява, че баща му не е обичал никоя друга жена така, както Коко Шанел.

През 1925 година Коко Шанел за малко да стане херцогиня Уестминстър. Хю Ричард Артър, кръстникът на кралица Виктория, се влюбва в нея като хлапак. Романът им продължава пет години. Херцогът вози Шанел на яхтата си, обсипва я с писма и скъпи подаръци, но накрая се жени за младата лейди Лоели Мери Пънсънби. На това Великата Мадам реагира отново със стил: Херцогини много, а Коко Шанел е една!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати