Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Възпаление на гърлото

Възпаление на гърлото

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Възпаление на гърлото

Възпалението на гърлото представлява инфекциозно възпаление на лигавицата на фаринкса, а засегнатите участъци са оточни, болезнени и зачервени. Това е често срещано оплакване при хората във всички възрасти.

Възпалението може да бъде слабо, тежко или хронично. Слабото възпаление на гърлото най-често е индикатор за грип, простуда, алергии или излагане на различни дразнители. Тежкото възпаление е симптом за наличието на по-сериозен проблем от настинката. Хроничното възпаление също изисква повишеното внимание на болния и задължителната консултация с лекар.

Причини за възпаление на гърлото

Най-честият причинител на възпаленото гърло е Streptococcus pyogenes, като за състоянието може да са виновни и други видове бактерии – Staphylococcus Neisseria и Haemophilis influenza.

Стрептококите могат да живеят с месеци в носа и гърлото, без да предизвикат никакви възпаления. През това време носителят може да не е болен, но предава бактериите на околните. При първото отслабване на имунната система, бактериите се активират и предизвикват симптомите на възпаление.

Дишането през устата, ниската влажност и тютюнопушене, замърсяването на въздуха, вредните изпарения и викането са рискови фактори, които много често причиняват възпаление на гърлото. Не е изключено възпаленото гърло да е симптом на лошо храносмилане или рефлукс, при който стомашните киселини проникват в езофагуса. Обикновената простуда и алергията много често причиняват проблеми с гърлото.

Преумора, стрес и натоварването на имунната система с различни инфекции и заболявания увеличават риска от възникване на бактериална инфекция в гърлото. Както при повечето болестни състояния, възпалението на гърлото е най-типично за зимните месеци, когато има много грипове, а имунната система на човека е по-податлива.

Продължителното възпаление на гърлото може да бъде симптом за наличието на много сериозни заболявания, каквото са рак на гърлото и СПИН. Не е изключено възпалението да се появи след прием на различни антибиотици, химиотерапия и лекарства, които допълнително изтощават имунната система. Възпаленото гърло трябва да се лекува навреме, за да не се получат по-тежки последствия.

Симптоми при възпалено гърло

болки в гърлото

Най-типичните прояви на състоянието включват: трудност при преглъщане и главоболие; повишена температура и зачервяване в задната част на гърлото; появата на бели полипи по сливиците; обриви; отсъствие на кашлица, хрема и други симптоми, които са типични за възпаленията на горните дихателни пътища.

Диагностициране на възпалено гърло

Възпалението на гърлото е състояние, което много често се бърка с настинка и грип, защото всички тези проблеми имат сходни симптоми. Необходимо е да се направи оглед на състоянието, което се намира гърлото и да се направят някои изследвания.

Може да се пусне тест за наличие на различни бактерии и болестотворни причинители. Веднага след откриването на причината за възпаление, лечението може да започне.

Лечение на възпалено гърло

В по-голямата част от случаите се прилага терапия на лечение с пеницилин или друг подходящ антибиотик, която трае до 10 дни. Тази терапия е много ефективна и затова 10 дни са напълно достатъчни за премахване на възпалението.

Навременното започване на лечението намалява периода на дискомфорт за пациента и свежда до минимум риска от възникване на по-сериозни усложнения. Препоръчва се и помощното третиране на възпалението на гърлото, което се състои в прилагането на спрейове или таблетки за смучене. Лекарите отбелязват, че е напълно погрешно да се прекрати антибиотичната терапия, след като се усетят първите признаци на подобрение.

Вирусното възпаление на гърлото не се третира с антибиотици. То преминава само и може да се лекува в домашни условия с топли напитки и почивка.

Абсцесът на гърлото е много рядко усложнение на стрептококовата инфекция. Той изисква спешна лекарска намеса.

Предпазване от възпаление на гърлото

Най-добрият начин за предпазване от възпаления и болестни процеси в организма е повишаване на имунитета, здравословното хранене, редуването на работа и почивка.

Редовното миене на ръцете унищожава голяма част от болестотворните причинители на инфекции. Бактериите могат да се предадат много лесно чрез кихане, кашляне, здрависване и докосване на предмети, които вече са пипани от заразен човек. Поради това старателното измиване на ръцете във вода и сапун е важна мярка за безопасност.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest