Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Как се прави домашен черен шоколад?Как се прави домашен черен шоколад?
Всички обичаме шоколад. За съжаление предлаганите в магазините шоколади обикновено не са толкова истински. За щастие той е изключително лесен и бърз за правене. Вкусът му е много по-добър от всеки шоколад, който може...
Как да оправим лошата миризма на ракията?Как да оправим лошата миризма на ракията?
Лошата миризма на ракията се появява поради наличието на отложени в нея съединения от плодовата ферментация, които не са характерни за този вид спиртна напитка. Възстановяването на добрия вкус на ракията не е лесна з...
Как се сплита козунак?Как се сплита козунак?
Всеки обича Великден, а за да го направим още по-прекрасен празник, е важно да си приготвим храната сами вкъщи, вместо да купуваме всичко от магазините, които ни заливат с полуфабрикати, оцветители и набухватели. Най...
Как се задушава лапад?Как се задушава лапад?
Вкусният и полезен лапад е интересно допълнение към нашето меню. Приложението му е разнообразно. Като започнем от пролетна супа с лапад, минем през ориз с лапад на фурна и стигнем до яхния с лапад и кюфтенца от л...
Трахана и тархана - каква е разликата и рецептиТрахана и тархана - каква е разликата и рецепти
Трахана или тархана (от турски: tarhana) е персийско ястие, наподобяващо попара. В най-общия случай се говори за едно и също ястие, изписвано по два различни начина. Характерно за тарханата е че се приготвя с к...
Как се прави домашен бял шоколад?Как се прави домашен бял шоколад?
Вероятно сте чували, че белият шоколад не е шоколад, но едва ли ви се вярва. Твърденията за липса на шоколад в него са основателни единствено ако под шоколад се има предвид какаото като основна съставка. Да, ...
За Цветница пригответе постни ястияЗа Цветница пригответе постни ястия
Цветница е един от малкото дни на строг пост, когато можете да ядете риба. Много домакини се питат какво да сготвим на Цветница? На Цветница можете да приготвите постни ястия, но тъй като именно на този празник мо...
Как се прави попара?Как се прави попара?
1
Когато чуем думата попара, може би всички си представяме детската градина. Попарата е вид икономична закуска, най-често бива консумирана от малките деца. Както и при всяко друго ястие, и тук съществуват вариант...
Какво става, когато биете тестото в масатаКакво става, когато биете тестото в масата
1
Вкусните домашни пити и хлябове са наслада за вкуса, а приготвянето на тестото сакрален момент. Месенето на тесто действа терапевтично, кара ни да се отпуснем и дадем най-доброто от себе си и да почустваме удоволс...
Как се темперира шоколад?Как се темперира шоколад?
Шоколадови бонбони, шоколадови торти, шоколадови глазури, изящни форми от шоколад... вкусни и любими сладки изкушения за милиони хора по света. Направата на тези шоколадови произведения обаче изисква не малко ста...
Да си направим домашен червен пиперДа си направим домашен червен пипер
Края на лятото си купувате червени чушки за сушене от пазара и ги нанизвате на върви. След това ги оставяте на проветриво място, за да изсъхнат. След като чушките изсъхнат добре, се почистват внимателно от дръжкит...
Как се вари перфектно кафе?Как се вари перфектно кафе?
Има ли нещо по-прекрасно от чаша ароматно кафе, с което да започне денят? Любимата на милиони хора гореща напитка всъщност има тънкости в приготвянето, които малцина владеят. За приготвянето на перфектната чаш...
Каква е разликата между кафе Арабика и кафе РобустаКаква е разликата между кафе Арабика и кафе Робуста
Кафето е сред най-предпочитаните напитки в света. Приготвянето на чаша ароматно кафе е превърнато почти в изкуство от майсторите - баристи. Какви са вкусовите качества на кафето обаче зависи от това дали ще избере...
Защо е важно да ядем плодове и кога са най-полезни те?Защо е важно да ядем плодове и кога са най-полезни те?
Консумацията на плодове се възприема като най-обикновено нещо и често дори не си даваме сметка за ползите от плодовете. Плодовете съдържат преди всичко голямо количество витамин С, който е необходим като вещество, ...
Как се прави яйчена панировка?Как се прави яйчена панировка?
Панирането е термична обработка на храната, при която основният продукт се овалва в смес от яйце и брашно и се пържи. По този начин панираните храни запазват соковете си или по деликатната си структура. Съществув...
Какво да ядем за здраве и енергия през пролетта?Какво да ядем за здраве и енергия през пролетта?
Пролетта е време през годината, когато организмът е изтощен поради липса на витамини, и е претоварен поради изобилието на месни ястия през зимата. За да се чувствате добре през пролетта, трябва да се храните правилно...
Как да разберем кога е готов крем карамелът?Как да разберем кога е готов крем карамелът?
Хапва ви се нещо сладко? Чудите се какво да спретнете забързо, но да бъде неустоимо вкусно? Вкусен крем карамел! Класика в жанра! Кой не го обича?! Не е толкова лесно обаче да се направи хубав крем карамел. Важно е,...
Колко време се пече шоколадово суфле?Колко време се пече шоколадово суфле?
За родина на шоколадовото суфле се счита Франция. Този любим десерт е известен също и с наименованията лава кейк или магма кейк. Поради наситения си шоколадов вкус и приятната комбинация на меко кексче и н...
Пълнее ли се от овесените ядки?Пълнее ли се от овесените ядки?
Овесените ядки имат свойството да ускоряват и подобряват перисталтиката на червата, а това е основно за здравословното хранене. Според много диетолози овесените ядки са сред най-здравословните храни.Те са много х...
Как се цеди кисело мляко?Как се цеди кисело мляко?
Домашно цедено кисело мляко може да си приготвите и вкъщи. Може да приготвите любимите си вкусотии с него. За целта ще ви трябват няколко кофички кисело мляко с висок процент масленост, голямо парче тензух или марля, куп...
Как се премахва миризмата от нафталин?Как се премахва миризмата от нафталин?
Нафталинът е вещество, от което се правят бои, взривни вещества, пластмаси и смазочни материали. В дома обаче често го използваме като мярка срещу молци. Още нашите баби, че и техните, са го слагали между дрехите, ...
Как да си приготвите отвара от лук?Как да си приготвите отвара от лук?
За приготвяне на отвара от лук използвайте люспи от златист или червен лук. Този зеленчук е много богат на: - Минерали (калций, желязо, йод, фосфор, магнезий, натрий и др.); - Антиоксиданти; - Витамини (гр...
Как да разнообразя вкуса на кафето?Как да разнообразя вкуса на кафето?
Повечето хора традиционно добавят само захар и мляко към чаша кафе. Не осъзнават, че съществуват различни съставки, които могат не само да подобрят вкуса на напитката, но и да изпитат напълно различни удоволствия. Къ...
Как и колко време се вари бамята?Как и колко време се вари бамята?
На външен вид бамята е подобен на заострена зелена шушулка с конусна форма. Когато нарежете бамята, се откроява лепкав сок, който служи като естествен сгъстител за супи и сосове. Той е полезен за страдащите от гастрит ...
Как се задушава зеле?Как се задушава зеле?
Витамини, микроелементи, основни соли, страхотен вкус - всичко това, се съдържа в задушеното зеле. Противно на предчувствията, няма да ви трябват никакви сложни уреди и устройства за задушаване на зелето. Затова по...