Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Как се темперира шоколад?Как се темперира шоколад?
Шоколадови бонбони, шоколадови торти, шоколадови глазури, изящни форми от шоколад... вкусни и любими сладки изкушения за милиони хора по света. Направата на тези шоколадови произведения обаче изисква не малко ста...
Да си направим домашен червен пиперДа си направим домашен червен пипер
Края на лятото си купувате червени чушки за сушене от пазара и ги нанизвате на върви. След това ги оставяте на проветриво място, за да изсъхнат. След като чушките изсъхнат добре, се почистват внимателно от дръжкит...
Как се вари перфектно кафе?Как се вари перфектно кафе?
Има ли нещо по-прекрасно от чаша ароматно кафе, с което да започне денят? Любимата на милиони хора гореща напитка всъщност има тънкости в приготвянето, които малцина владеят. За приготвянето на перфектната чаш...
Каква е разликата между кафе Арабика и кафе РобустаКаква е разликата между кафе Арабика и кафе Робуста
Кафето е сред най-предпочитаните напитки в света. Приготвянето на чаша ароматно кафе е превърнато почти в изкуство от майсторите - баристи. Какви са вкусовите качества на кафето обаче зависи от това дали ще избере...
Защо е важно да ядем плодове и кога са най-полезни те?Защо е важно да ядем плодове и кога са най-полезни те?
Консумацията на плодове се възприема като най-обикновено нещо и често дори не си даваме сметка за ползите от плодовете. Плодовете съдържат преди всичко голямо количество витамин С, който е необходим като вещество, ...
Как се прави яйчена панировка?Как се прави яйчена панировка?
Панирането е термична обработка на храната, при която основният продукт се овалва в смес от яйце и брашно и се пържи. По този начин панираните храни запазват соковете си или по деликатната си структура. Съществув...
Какво да ядем за здраве и енергия през пролетта?Какво да ядем за здраве и енергия през пролетта?
Пролетта е време през годината, когато организмът е изтощен поради липса на витамини, и е претоварен поради изобилието на месни ястия през зимата. За да се чувствате добре през пролетта, трябва да се храните правилно...
Как да разберем кога е готов крем карамелът?Как да разберем кога е готов крем карамелът?
Хапва ви се нещо сладко? Чудите се какво да спретнете забързо, но да бъде неустоимо вкусно? Вкусен крем карамел! Класика в жанра! Кой не го обича?! Не е толкова лесно обаче да се направи хубав крем карамел. Важно е,...
Колко време се пече шоколадово суфле?Колко време се пече шоколадово суфле?
За родина на шоколадовото суфле се счита Франция. Този любим десерт е известен също и с наименованията лава кейк или магма кейк. Поради наситения си шоколадов вкус и приятната комбинация на меко кексче и н...
Пълнее ли се от овесените ядки?Пълнее ли се от овесените ядки?
Овесените ядки имат свойството да ускоряват и подобряват перисталтиката на червата, а това е основно за здравословното хранене. Според много диетолози овесените ядки са сред най-здравословните храни.Те са много х...
Как се цеди кисело мляко?Как се цеди кисело мляко?
Домашно цедено кисело мляко може да си приготвите и вкъщи. Може да приготвите любимите си вкусотии с него. За целта ще ви трябват няколко кофички кисело мляко с висок процент масленост, голямо парче тензух или марля, куп...
Как се премахва миризмата от нафталин?Как се премахва миризмата от нафталин?
Нафталинът е вещество, от което се правят бои, взривни вещества, пластмаси и смазочни материали. В дома обаче често го използваме като мярка срещу молци. Още нашите баби, че и техните, са го слагали между дрехите, ...
Как да си приготвите отвара от лук?Как да си приготвите отвара от лук?
За приготвяне на отвара от лук използвайте люспи от златист или червен лук. Този зеленчук е много богат на: - Минерали (калций, желязо, йод, фосфор, магнезий, натрий и др.); - Антиоксиданти; - Витамини (гр...
Как да разнообразя вкуса на кафето?Как да разнообразя вкуса на кафето?
Повечето хора традиционно добавят само захар и мляко към чаша кафе. Не осъзнават, че съществуват различни съставки, които могат не само да подобрят вкуса на напитката, но и да изпитат напълно различни удоволствия. Къ...
Как и колко време се вари бамята?Как и колко време се вари бамята?
На външен вид бамята е подобен на заострена зелена шушулка с конусна форма. Когато нарежете бамята, се откроява лепкав сок, който служи като естествен сгъстител за супи и сосове. Той е полезен за страдащите от гастрит ...
Как се задушава зеле?Как се задушава зеле?
Витамини, микроелементи, основни соли, страхотен вкус - всичко това, се съдържа в задушеното зеле. Противно на предчувствията, няма да ви трябват никакви сложни уреди и устройства за задушаване на зелето. Затова по...
Какво значи да се редуцира сосът?Какво значи да се редуцира сосът?
Кулинарите твърдят, че нито едно ястие не се счита за завършено, ако няма сос към него. Но какво означава да се редуцира един сос? Сгъстяването на течност чрез изпаряването на част от нея се нарича редукция. ...
Как се запържват ястията?Как се запържват ястията?
В нашата кулинарна практика много ястия се приготвят, като се подлагат последователно или почти едновременно на няколко топлинни обработки. Комбинациите за българската национална кухня са: варене, запържване на яст...
Как се реже на тънки жулиени?Как се реже на тънки жулиени?
Много са изискванията, които трябва да придобие една домакиня, за да се нарече перфектна. Едно от основните неща обаче е, да може да реже продуктите на тънки жулиени. Това може и да ви звучи елементарно, но в това...
Как да разточим и изпечем тесто без пукнатини?Как да разточим и изпечем тесто без пукнатини?
Един от проблемите на приготвяне на тестени храни е, че всичко е идеално, докато не дойде време за разточване и печене. Дълго време съм се борила с тестото и колкото и да обичам тестените изделия, винаги съм се чудил...
Как се варят оризови спагетиКак се варят оризови спагети
Макар да са част от азиатските рецепти, оризовите спагети вече се превръща в познат гост на българската трапеза. И това никак не е изненадващо, защото хората през цялото време искат да опитат нещо ново, все още неп...
Как да разберем кога месото е изпечено?Как да разберем кога месото е изпечено?
1
Най-точният начин за проверка на готовността на месото е да се измери вътрешната температура на месото със специален кулинарен термометър. Имайте предвид, че дори след изключване на фурната температурата вътре в мес...
Какво е щафел и как се използва и готви?Какво е щафел и как се използва и готви?
Щавелът е известен на хората от древни времена, въпреки че дълго време се е смятал за плевел. Популярното му име е киселец. Щавелът е много полезен. Появява се в началото на пролетта, когато нашето тяло е лишено от вит...
Как се правят дърпани кори за баница?Как се правят дърпани кори за баница?
Много хора смятат, че приготвянето на дърпани кори за баница не е лесна работа и е задача само за опитни кулинари. Но ние искаме да ви вдъхнем малко увереност и да ви представим една рецепта за кори за баница, с коя...
Как да изсушим маточина?Как да изсушим маточина?
Независимо от предпочитания метод на сушене маточната трябва да се подготви правилно. Съдържанието на аромата на маточина е на най-високо ниво малко преди цъфтежа сутрин. Ако планирате да изсушите набраните болки, наб...