Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Как да подобря вкуса на кафето?Как да подобря вкуса на кафето?
Всеки път, подарявайки си приятни минути с чаша от любимата ви ароматна напитка, ние дори не мислим как можем да подобрим удоволствието, което получаваме. Повечето хора традиционно добавят само захар към чаша кафе...
Как да си направим овесено мляко?Как да си направим овесено мляко?
Представяме ви рецепта за вкусна и евтина напитка, особено подходяща за тези, които са отказали животинската храна, не понасят лактоза или просто искат да внесат разнообразие в менюто си. Какво ви трябва, за да си п...
Какво е цвик?Какво е цвик?
Цвик - това е естествен млечен серум. Представлява един от основните протеини в млякото. Той съдържа млечни протеини, млечна зхар и минерални соли. Цвикът е известен и като суроватка. Цвикът представлява полупро...
Как да изсушим листа от коприваКак да изсушим листа от коприва
Повечето от нас смятат копривата за плевел и по всякакъв възможен начин избягват контакт с нея. Причината за това са най-вече листата на растението, които ужилват болезнено. Не пренебрегвайте копривата - това мно...
Как се дърпат кори за баницаКак се дърпат кори за баница
Една от любимите закуски е баницата. За приготвянето на вкусна дърпана баница са необходими продукти, които могат да се намерят във всеки хладилник, приготвя се бързо и не изисква особени готварски умения. Пакет гот...
Трябва ли да белим райската ябълка?Трябва ли да белим райската ябълка?
Райската ябълка е вкусен и здравословен плод с огромно количество витамини, в частност йод. Съставът на този ароматна райска ябълка включва следните полезни вещества: магнезий, калий, желязо в големи количества, п...
Как се правят мекици?Как се правят мекици?
Мекиците винаги са били любима закуска, но въпреки старанието да направим вкусни мекици, често не се получава това, което сме си представяли. Мекиците обикновено стават или твърди, или прекалено дебели. Всъщност ...
Опасна ли е комбинацията от яйца и риба?Опасна ли е комбинацията от яйца и риба?
Много е важно да комбинираме правилно храните в едно ядене, за да може напълно да се усвоят полезните им съставки. По празниците българите обичат на трапезата да има от всичко и по много. Често забравяме, че комбина...
Как се правят гьозлеми?Как се правят гьозлеми?
Имам един спомен от детството, който е свързан с приготвянето на гьозлеми. Баба ми ги правеше по най-простия начин, за сметка на това пък бяха уникално вкусни. Просто месеше тесто от хладка вода, една лъжица оцет, ши...
Какво е пломбир и как се приготвя?Какво е пломбир и как се приготвя?
Пломбир е руски сладолед. Технологията на производството му се е донесена от Франция, но всъщност той става най-популярен в Русия. Появил се е в средата на XVIII век и е бил в менюто на царските особи. Смята се з...
Как се прави домашен черен шоколад?Как се прави домашен черен шоколад?
Всички обичаме шоколад. За съжаление предлаганите в магазините шоколади обикновено не са толкова истински. За щастие той е изключително лесен и бърз за правене. Вкусът му е много по-добър от всеки шоколад, който може...
Как да оправим лошата миризма на ракията?Как да оправим лошата миризма на ракията?
Лошата миризма на ракията се появява поради наличието на отложени в нея съединения от плодовата ферментация, които не са характерни за този вид спиртна напитка. Възстановяването на добрия вкус на ракията не е лесна з...
Как се сплита козунак?Как се сплита козунак?
Всеки обича Великден, а за да го направим още по-прекрасен празник, е важно да си приготвим храната сами вкъщи, вместо да купуваме всичко от магазините, които ни заливат с полуфабрикати, оцветители и набухватели. Най...
Как се задушава лапад?Как се задушава лапад?
Вкусният и полезен лапад е интересно допълнение към нашето меню. Приложението му е разнообразно. Като започнем от пролетна супа с лапад, минем през ориз с лапад на фурна и стигнем до яхния с лапад и кюфтенца от л...
Трахана и тархана - каква е разликата и рецептиТрахана и тархана - каква е разликата и рецепти
Трахана или тархана (от турски: tarhana) е персийско ястие, наподобяващо попара. В най-общия случай се говори за едно и също ястие, изписвано по два различни начина. Характерно за тарханата е че се приготвя с к...
Как се прави домашен бял шоколад?Как се прави домашен бял шоколад?
Вероятно сте чували, че белият шоколад не е шоколад, но едва ли ви се вярва. Твърденията за липса на шоколад в него са основателни единствено ако под шоколад се има предвид какаото като основна съставка. Да, ...
За Цветница пригответе постни ястияЗа Цветница пригответе постни ястия
Цветница е един от малкото дни на строг пост, когато можете да ядете риба. Много домакини се питат какво да сготвим на Цветница? На Цветница можете да приготвите постни ястия, но тъй като именно на този празник мо...
Как се прави попара?Как се прави попара?
1
Когато чуем думата попара, може би всички си представяме детската градина. Попарата е вид икономична закуска, най-често бива консумирана от малките деца. Както и при всяко друго ястие, и тук съществуват вариант...
Какво става, когато биете тестото в масатаКакво става, когато биете тестото в масата
1
Вкусните домашни пити и хлябове са наслада за вкуса, а приготвянето на тестото сакрален момент. Месенето на тесто действа терапевтично, кара ни да се отпуснем и дадем най-доброто от себе си и да почустваме удоволс...
Как се темперира шоколад?Как се темперира шоколад?
Шоколадови бонбони, шоколадови торти, шоколадови глазури, изящни форми от шоколад... вкусни и любими сладки изкушения за милиони хора по света. Направата на тези шоколадови произведения обаче изисква не малко ста...
Да си направим домашен червен пиперДа си направим домашен червен пипер
Края на лятото си купувате червени чушки за сушене от пазара и ги нанизвате на върви. След това ги оставяте на проветриво място, за да изсъхнат. След като чушките изсъхнат добре, се почистват внимателно от дръжкит...
Как се вари перфектно кафе?Как се вари перфектно кафе?
Има ли нещо по-прекрасно от чаша ароматно кафе, с което да започне денят? Любимата на милиони хора гореща напитка всъщност има тънкости в приготвянето, които малцина владеят. За приготвянето на перфектната чаш...
Каква е разликата между кафе Арабика и кафе РобустаКаква е разликата между кафе Арабика и кафе Робуста
Кафето е сред най-предпочитаните напитки в света. Приготвянето на чаша ароматно кафе е превърнато почти в изкуство от майсторите - баристи. Какви са вкусовите качества на кафето обаче зависи от това дали ще избере...
Защо е важно да ядем плодове и кога са най-полезни те?Защо е важно да ядем плодове и кога са най-полезни те?
Консумацията на плодове се възприема като най-обикновено нещо и често дори не си даваме сметка за ползите от плодовете. Плодовете съдържат преди всичко голямо количество витамин С, който е необходим като вещество, ...
Как се прави яйчена панировка?Как се прави яйчена панировка?
Панирането е термична обработка на храната, при която основният продукт се овалва в смес от яйце и брашно и се пържи. По този начин панираните храни запазват соковете си или по деликатната си структура. Съществув...