ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Защо пяната на бирата е бяла?Защо пяната на бирата е бяла?Пяната на бирата и самата бира са съставени от едни и същи продукти, а именно основните са малцов ечемик, ферментационна мая и хмел, макар и силното различие между цветовете на течността и нейната пяна. Всъщност пян...
На кои риби не се яде хайверът?На кои риби не се яде хайверът?Рибата е уникален деликатес с няколко разновидности хайвер като черен и червен, обикновен, тарама хайвер и други. Хайверът е популярното наименование на яйцата на рибата. Но има ли всъщност хайвер, който да н...
Как да разберем дали е сурово или сварено яйцето?Как да разберем дали е сурово или сварено яйцето?Яйцата са продукт, който се използва много в кухнята. Можем да ги сварим, изпържим, да ги приготвим на фурна с други добавки. Но как да проверим дали яйцето е сварено или сурово - за това има много лесен начин. Хващ...
Как да съхраним гъби за по-дълго?Как да съхраним гъби за по-дълго?Има методи за съхраняване на гъби за по-дълго време, но трябва да се внимава много, когато се консервират. Дори те да са ядливи, когато не се спазят хигиенни изисквания при приготвянето, можем да се отровим с тях. Винаги...
Колко време се варят агнешки чревца?Колко време се варят агнешки чревца?Времето на варенето на агнешките чревца е около 45-50 минути, но при използване на тенджера под налягане времетраенето на този процес отнема около 25 минути. Това, което трябва да знаем е, че агнешките чревца се варят...
Колко време се варят свински черва?Колко време се варят свински черва?Свинските черва се варят в голямо количество осолена вода за около 30 минути, като пяната, която се образува по време на термичната обработка задължително се премахва. Свинските черва се изчистват предварително с пръч...
Как се измерват градусите на оцета?Как се измерват градусите на оцета?Оцетът е един от тези продукти, които почти нямат срок на годност. Оцетът се използва не само за хранителни цели, но и за битови нужди. Оцетната киселина е естествен консервант, солените соли на основата ѝ за дълго вре...
С какво върви ментата?С какво върви ментата?Ментата е алкохолна напитка с интересен аромат и вкус от семейството на ликьорите. Обикновено ментата се комбинира с всички видове ликьори и с почти всички видове алкохоли (затова повечето бармани например казват, че...
Как да преварим твърда вода?Как да преварим твърда вода?Водата, която хората използват за ежедневна употреба, може да бъде с различен химически състав. Колкото е по-твърда водата, толкова по-трудно тя става кисела. Колкото е по-мека, толкова по-лесно. Твърдата вода е буфер ср...
Как да втвърдим мека вода?Как да втвърдим мека вода?За изразяване на твърдостта на водата се посочва концентрацията на калциеви и магнезиеви катиони. Твърдостта на водата зависи от съдържанието на соли в нея. Колкото повече соли има, толкова водата е по-твърда. Това може ...
Как се готви глава от диво прасе?Как се готви глава от диво прасе?Ако покрай вас имате заклети ловджии - те ще ви убедят във вкусотията, която ни предлага дивеча и която не е за изпускане. Един от най-вкусните диви животни, е дивото прасе. Но как се готви глава от диво прасе? ...
Как се прави китайска панировка?Как се прави китайска панировка?Китайската панировка се нарича темпура и е готварска техника, идваща от Япония. С нея се пържат морски дарове, зеленчуци или риба. Тази панировка е много хрупкава и лека. Приготвя се от сол, брашно и ледено студена...
Как се прави джоб на агнешка плешка?Как се прави джоб на агнешка плешка?Агнешкото месо е на челно място в списъка за най-безопасни и безвредни меса. Освен ползите, агнешкото месо е несравнимо вкусно, като може да се приготвя по всевъзможни начини. Един от тези начини е пълнена агнешка п...
Как и колко време се вари патица?Как и колко време се вари патица?Патицата, макар да прилича на пилето по това, че е пернато, се готви по различен начини. Трябва да знаете, че патицата е доста по-мазна в сравнение с пилето. Преди да започнете да сготвите патицата по незави...
Как се прави саламура за сушена рибица?Как се прави саламура за сушена рибица?Рибицата е част от прасето, по-известно като котлет, и се нарежда сред първокласните меса. Използва се за готвене, печене, пържене и задушаване. Но освен тези приложения, рибицата може да се изсуши, коет...