Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Народна медицина при бурсит и тендинитНародна медицина при бурсит и тендинит
Бурситът и тендинитът са заболявания, засягащи ставите. Те се наблюдават при повтарящи се действия, при които се оказва натиск върху тази подвижната връзка....
Какво са бурсит и тендинит?Какво са бурсит и тендинит?
Бурситът представя възпаление на бурсите-малки торбички, изпълнени с течност. Тендинитът от своя страна е възпаление на сухожилията. И двете заболявания протичат с болезненост при засегнатото място и подуване....
ТендинитТендинит
Синтезираното от този сулфат съединение – глюкозаминглюкан помага за заздравяването на всички тъкани в организма. Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!...
БурситБурсит
Рентгенографията не доказва наличието на бурсит, но помага за изключване на други болестни състояния, които предизвикват същите оплаквания. Изследва се течността в бурсата чрез пунктиране със спринцовка и игла....
При бурсит на раменните стави - запарка от върбаПри бурсит на раменните стави - запарка от върба
Рецептата за запарка от листа и клонки от върба при бурсит е от книгата на Валентин Кара - "Домашние лекарственные средства", 2006...
Зелето помага или вреди при подагра?Зелето помага или вреди при подагра?
Освен приемът на медикаменти, болният от подагра задължително трябва да спазва хранителен режим, който да помага за облекчаване на състоянието. Важно е пациентът да знае кои са забранените и кои са разрешените храни....
Зимен или сиромашки тараторЗимен или сиромашки таратор
Зелевата чорба или още е известна като армейска чорба или зелев сок, е типично зимен продукт, който се използва в нашия регион за различни ястия....
Bomboloni или италиански поничкиBomboloni или италиански понички
Може да ги хапвате и така или да ги напълните с крем или мармалад по ваш избор....
Куркудена или клин чорбаКуркудена или клин чорба
3
Месото се нарязва на дребно и се пържи в олиото до златисто. Празът се наситнява и се добавя към запърженото месо. След като и той се запържи, се слага нарязаното кисело зеле. Добавя се червеният пипер, черният пипер и...
Сладкиш Агнеса или АгнесиСладкиш Агнеса или Агнеси
Сладкиша Агнеса или Агнеси разрежете и сервирайте....
The Five o'clock Tea или най-горещата английска традицияThe Five o'clock Tea или най-горещата английска традиция
The Five o'clock Tea или чаят в пет е старият английски ритуал на следобедния чай. В миналото запазен по-скоро за дамите, днес превърнал се в чай по всяко време, The Five o'clock Tea остава чисто британска традиция....
Какво е бурсит?Какво е бурсит?
Бурситът представлява възпаление, което може да възникне във всяка една от бурсите в тялото. Бурсите са околоставните торбички, които имат течност. Когато се възпалят, те предизвикват болка при движение....
Гевречета със сусам или макГевречета със сусам или мак
Поръсват се със сусам или мак. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин. Гевречетата със сусам или мак са много вкусни....
Свинско на тиган или сачСвинско на тиган или сач
2
Ползвам плитък тиган с голям диаметър (може да се ползва и сач). Месото се нарязва с големина по желание, но задължително на тънко. Загрява се зехтинът (олиото) и се запържва месото докато промени цвета си. Слагат...
Саламура от риба или месоСаламура от риба или месо
Може да се приготви още и с месо (пилешко и/или заешко), което предварително се пече на скара. Използва се както месо, така и риба и става по вкусна, ако се смесят 2 вида от тях, но може и само един вид....
Мармалад от ябълки или крушиМармалад от ябълки или круши
Варете домашния мармалад до желаната плътност и разлейте, докато е горещо, в бурканите. Имате перфектен мармалад от ябълки или круши...
Марудници или шупли със сиренеМарудници или шупли със сирене
Шуплите със сирене се изпичат на добре загрят намазан с масло или мас тиган или сач....
Сироп от дренки или шипкиСироп от дренки или шипки
Измитите плодове се заливат с водата и се оставят няколко часа да поомекнат, след което се варят 20-30 минути. Сокът се прецежда, прибавят се захарта и лимонената киселина. Отново се сварява, след което се прецежда...
Френска Селска Торта или МедовикФренска Селска Торта или Медовик
Най-удобно е сглобяването на тортата в ринг или разглобяема тава. 12. Сложете първия блат в разглобяемата тава или ринг и го намажете с крема отгоре....
Сладко или мед от глухарчеСладко или мед от глухарче
Сладкото или медът от глухарче е много сполучливо....
Мезе за бира или виноМезе за бира или вино
Оставете в хладилника за няколко часа и сервирайте мезето за бира или вино след това....
Кошнички с ананас или локумКошнички с ананас или локум
Печем на загрята фурна на 180 градуса, докато се зачервят кошничките с ананас или локум....
Щирник или габровската зелена баницаЩирник или габровската зелена баница
Да поясня, че щирът расте като плевел по поляните, но е много полезен, а баницата с него става изключително вкусна. Казва се още амарант. Рецептата с щир е от моя габровски край. В случая съм я направила със спанак. Нарежете...
Кифлички с шоколад или мармаладКифлички с шоколад или мармалад
Не се слага и кората от лимон и портокал, а пълнежът може да е от сирене и яйца или кашкавал. Кифличките с шоколад или мармалад са страхотни, опитайте ги....
Мариновани люти чушки (или капия)Мариновани люти чушки (или капия)
Правим марината от оцета, захарта, солта, натриевия бензоат, черния пипер, дафиновия лист и целината. Чушките се пукат и веднага се слагат във вече готовата марината, захлупвам ги. След това нареждаме чушките в буркани...