Когато времето е студено, е много хубаво да си направим един горещ чай, който хем да ни сгрее, хем да ни помогне да бъдем по-здрави. Днес ще обърнем по-специално внимание на чая от розмарин и защо е добре да го пием и то най-вече през зимата. Този чай е хем вкусен, хем изключително полезен. Нека видим защо:
1. В чая от розмарин има голямо съдържание на антиоксиданти, антимокробни и противовъзпалителни съединения. Антиоксидантите помагат на тялото ни да се предпази от оксидативно увреждане и възпаление, което би могло да доведе до хронични заболявания като например рак, сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. Чаят от розмарин съдържа същите съединения, които имат противовъзпалителни свойства и антимикробни свойства. Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на розмарина се дължат най-вече на розмариновата и карнозната киселини.
- Листата от розмарин биват използвани и в традиционната медицина, заради техните антибактериални свойства и за бързо заздравяване на рани.
2. Чаят от розмарин нормализира кръвната захар. Според някои проучвания, съставът на чая от розмарин помага да се понижи нивото на кръвната захар, което е много важно за онези, които страдат от диабет. Други проучвания сочат, че карнозната и розмариновата киселини действат почти по идентичен начин на тялото като инсулина.
3. Подобрява паметта и настроението. Съществуват проучвания, според които чаят от розмарин, както и вдишването на миризма на самия розмарин, подобряват настроението и паметта. Учени съветват чаят от розмарин да се пие два пъти дневно по половин литър. Така се намаляват нивата на тревожност и се подобряват паметта и съня.
4. Чаят от розмарин подобрява здравето на мозъка. Според няколко проведени проучвания, този чай има силата да подобри здравето на нашият мозък. Той е много добро лекарство срещу умиране на мозъчни клетки. Розмариновият чай може да се използва и като превенция срещу инсулт.