Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Какъв чай е добре да пием през пролетта?

Какъв чай е добре да пием през пролетта?

редакция:
Какъв чай е добре да прием през пролетта?

Когато говорим за чаени ритуали или церемонни, обикновено се сещаме или за англичаните и техния следобеден чай или за руснаците и огромните им самовари.

Няма да оспорваме изобщо стила, по който тези народи традиционно консумират чая си, но що касае направата на самата напитка и как да извлечем всички здравословни ползи от чая, ще е най-добре да се обърнем не към кой друг, а към китайците. Все пак именно в Китай се ражда идеята за топлата напитка и именно те са онези, които могат да я приготвят най-правилно.

Тук обаче ще се фокусираме само върху пролетните чайове, защото през този сезон организма ни има нужда от най-силна подкрепа. Податливи сме на настинки и вирусни заболявания, а пролетната умора въздейства на повечето от нас.

Ето и какви пролетни чайове съветват да пием китайците или информация от първо лице, както се казва. Споделените рецепти от китайската медицина за приготвяне на пролетен чай определено биха разнообразили не само менюто ви, но и схващанията ви относно чая като напитка.

Особено подходящ за консумация пролетно време, както и винаги когато сте имали тежък работен ден, е уханният чай от джинджифил и сурови фъстъчени ядки. Необходимо е в хаванче да счукате 20 ядки (с ципата им) и 5 резенчета джинджифил. Сложете ги в чайника или каната, в която ще приготвяте чая си, добавете чай по ваш избор, залейте с вряща вода и оставете сместа да престои така 3 минути, преди да я пиете.

Много енергизиращо действа зеления чай, смесен със сухо изпържен ориз. Особено популярен е в Япония, където се предлага под формата на готов микс, но за да си спестите "отскачането" до Страната на изгряващото слънце, просто загрейте 1 ч.ч. дългозърнест ориз ( в тиган с незалепващо покритие и без използване на мазнина) и след като зрънцата станат златисти ги добавете към 1 ч.ч. листа от зелен чай.

Към 5 ч.л. от сместа добавете 850 мл вряла вода. Оставете чая да се запари за 2-3 минути и той е готов за консумация.

Зелен чай

Ще предложим на вниманието ви и един специален чай за отслабване, защото повечето от нас се сещат за натрупаните зимно време килограми чак през пролетта. Той се казва Оолонг, но можете да го срещнете и като Улон.

В превод означава Черният дракон и се смята за един най-богатите и плътни чайове. Необходимо е само да залеете около 2 ч.л. чай Оолонг с 850 мл вряла вода. Можете да го пиете по 2-3 пъти дневно, като имате предвид, че той съдържа кофеин.

Завършваме с една странна за нас, европейците, рецепта за чай за висок имунитет по китайска рецепта. Това е чаят от скариди. Необходимо е след като сте успели да се снабдите с 30 сушени скариди (предлагат се в китайските магазини), да ги измиете и заедно с чай по ваш избор да ги кипнете. След 3 минути целебният чай ще е готов, а хубавото е, че след като го изпиете, ще можете да похапнете и от скаридите.

Вижте още как да преборим пролетната умора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest