Какво означава запушени маточни тръби

Какво означава запушени маточни тръби

Запушените маточни тръби са една от най-честите причини за безплодие при жената. Запушването на тръбите възпрепятства достигането на сперматозоидите до матката, с което зачеването става много трудно или дори невъзможно.

Запушените маточни тръби може да са наследствено състояние или да са резултат от прекарани гинекологични заболявания, възпалителни процеси на пикочо-половата система, наднормено тегло, операции.

Всъщност маточните тръби могат да бъдат запушени както в единия край, който свързва тръбите с матката, така и в другия край (което е доста по-често срещано), който свързва маточните тръби с яйчниците.

Запушването на маточните тръби в горния край, обикновено и свързано и с увреждане на фимбриалния апарат. По този начин се възпрепятства навлизането на яйцеклетката в маточните тръби, където става и оплождането.

Дали маточните тръби са запушени може да се установи по два начина. Първо чрез хистеросалпингография (HSG), т.нар цветна снимка. При нея чрез специален апарат се впръсква контрастно вещество в матката и на рентген се проследява пътя му и евентуалното му оттичане в коремната кухина.

По-точен метод са поставяне на диагноза е извършването на лапароскопия. Диагностичната операция се извършва под пълна упойка и пациентката е свободна да напусне болницата още на следващия ден.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати