ezine.bg»Съвети»Как се почиства ушната кал?

Как се почиства ушната кал?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k1905220
Как се почиства ушната кал?

Наличието на ушна кал в слуховия орган не води нито до приятно усещане, нито пък е красива гледка. Ето защо обикновено след баня прибягваме до нейното почистване. Свикнали сме да премахваме ушната кал с така наречените клечки за уши, но според специалистите тяхната употреба не е особено препоръчителна.

По думите им проникването с клечка в ушния канал може да причини наранявания в слуховия орган или да стане причина за изместването на неприятната субстанция още по-навътре, където тя ще се втвърди. Оттам насетне могат да последват раздразнения и дори усложнения.

Ето защо експертите съветват след взимането на душ, видимата част от ухото да се забърсва с чиста кърпа. Достатъчна е да вземете малка част от нея, да я свиете и да забършете ухото, докъдето ви стига пръста. Ако чувствате, че имате влага вътре, можете да включите сешоар на ниска степен и да го насочите към ухото си, като обаче го държите далеч от него. След няколко секунди отстранете уреда.

Ако все пак, смятате че подобни методи не са за вас и предпочитате да ползвате клечки за уши, най-добре се спрете на такива, които да бебешки. Всеки, който ги е използвал, знае, че те не няма как да влязат навътре в ушния канал и са далеч по-безопасни от класическите клечки за уши.

Друг вариант е да си закупите специален уред за почистване на ушна кал. При това положение обаче задължително трябва да се консултирате с лекар, който да ви насочи към най-правилното устройство.

Прочетете още за премахване на ушната кал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати