От какво трябва да се пазят бременните жени?

От какво трябва да се пазят бременните жени?

Бременността е един от най-хубавите моменти в живота на всяка жена, но също така е период, в който майката и нероденото ѝ бебе са изложени на всякакви рискове в сравнение с останалите.

Затова е добре по време на бременност жените да се щадят повече, да избягват консумацията на определени храни и напитки, както и да се вслушват в съветите на своите гинеколози, вместо да обръщат внимание на широко разпространени митове и суеверия.

Излишно е да казваме, че бременните не бива да пушат. И ако до забременяването са били активни пушачи, сега имат най-хубавата причина на света да ги откажат.

Тютюнопушенето е една от основните причини за раждане на бебе с ниско тегло или дори за фатален изход за плода. Бременните трябва да избягват и пасивното пушене, което крие също толкова рискове.

По време на бременност не е препоръчителна употребата на алкохол. Допустими са съвсем минимални количества и то само при особено специални случаи. Алкохолът, който майката консумира, преминава през плацентата и достига до плода. Редовната консумация на алкохол може да доведе до ниско тегло при раждане, Ембрионален алкохолен синдром (fetal alcohol syndrome, FAS).

По време на бременност не бива да приемате лекарства, които изрично не са ви били предписани от лекар и не са били съгласувани с наблюдавания гинеколог. В тези девет месеца жените трябва да се въздържат дори от приемането на обикновено хапче против главоболие, ако не искат да навредят на бебето.

Тук стигаме и до момента, в който подчертаваме дебело необходимостта бъдещите майки да се пазят много от инфекции и най-вече грип, като не контактуват и стоят надалеч от хора с грипни симптоми.

Бременните трябва да се пазят и от определени храни, които не бива да присъстват в менюто им през тези 9 месеца. Става дума за меко и синьо сирене, защото то се приготвя от непастьоризирано мляко и може да съдържа бактерии, като листерия, които могат да причинят листериоза. Листериозата може да доведе до мъртво раждане, аборт или тежки заболявания при новоредените.

Подобна е причината препоръката бременните да се пазят от опаковани плодове и зеленчуци, както и салати, които може да не са добре измити от пръстта и да съдържат токсоплазмоза. Инфекцията с токоплазмоза може да стане причина за аборт, мъртво раждане или увреждания на новороденото като хидроцефалия, епилепсия, глухота.

Бременните трябва да се пазят от всякакви паразити и микроби, затова не бива да почистват котешки тоалетни или да работят в градината без ръкавици.

По време на бременност не бива да се консумира мазна риба, защото в нея са съдържа живак, който е вреден за развиващата се нервна система на нероденото бебе.

Бременните трябва да се пазят от сурови или рохки яйца, както и от морски дарове, които носят риск от хранително отравяне. Препоръчва се да се обърне внимание всички видове меса по време на бременност да бъдат добре сготвени и да се избягват кренвирши и розово месо.

По време на бременност не трябва да се посещава солариум или да се избягва излагането на силно слънце. Сигурни сме, че всички бременни жени знаят, че трябва да се пазят от преумора, физическо изтощение или стрес.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати