Консумацията на някои сирена се забранява за бременни, тъй като е възможно да съдържат бактерии, които могат да навредят на плода. Такива сирена са Бри и Камембер.
Меките сирена и тези с плесен трябва да се избягват през периода на бременност, но всички останали млечни продукти като бялото саламурено сирене и кашкавал редовно трябва да се хапват, защото съдържат белтъчини и калций.
1. Сирена с плесен – това са синьото сирене, Стилтън, Рокфор, Дор блу и Дана блу. В тях се създават отлични условия за размножаване на бактерии като тези, причиняващи листериоза.
Тъй като имунитетът на бременните е по-слаб от този на всеки друг възрастен, листериозата може да протече в по-тежка форма.
Първите симптоми са повишена температура, болки в мускулите и гърба, а състоянието се възстановява с прием на антибиотици.
2. Меки сирена – това са Бри, Моцарела, извара, крема сирене, Камембер, Кастело Бланко, козе сирене, фета и рикота. В тях също се създават условия за развитие на бактерията листерия, която в някои случаи може да доведе до спонтанен аборт или тежко заболяване на детето.
Безопасни за консумация са твърдите сирена – холандско, Чедър, Ементал, Гауда, бяло саламурено сирене, швейцарско сирене, Пармезан и кашкавал.
Твърдото сирене е най-безопасно, защото при пастьоризацията му се убиват патогените, които биха могли да навредят на плода.
За да са спокойни за своето здраве, бременните жени трябва да ядат сирене, което е направено от пастьоризирано мляко и не сурово, защото суровото мляко също изобилства от бактерията листерия.
Съветът на специалистите към бременните жени, които обичат сирене, е да избягват да ядат храна, съдържаща сирене, внесено от чужбина. Те трябва да наблягат на приготвената вкъщи храна.
Ако много им се хапва сирене, то по-добре първо сиренето да е изпържено или препечено, за да могат болестотворните агенти да бъдат убити по време на процеса и да представляват по-малка заплаха.