Ezine.bg»Съвети»Защо наддаваме на тегло преди цикъл?

Защо наддаваме на тегло преди цикъл?

EvgeniaEvgenia
Новак
242294
Защо наддаваме на тегло преди цикъл?

Предменструалният синдром е често срещан проблем сред жените. Той се появява около седмица преди началото на менструацията и включва редица неприятни симптоми, като например:

- промени в настроението

- раздразнителност

- желание за храна

- акне

- чувствителност на гърдите

- подуване на корема преди цикъл

- качване на тегло преди цикъл

В повечето случаи симптомите на ПМС изчезват сами, след началото на менструацията. 

Един от най-неприятните симптоми на ПМС, е наддаването на тегло преди цикъл. Има редица причини, дамите да се чувстват по-тежки преди менструацията и те включват:

Подуване на корема преди цикъл

Хормоналните промени, които настъпват около менструацията, причиняват излишни газове в стомашно-чревния тракт. Това може да даде усещането за наддаване на тегло и да накара дамите да се чувстват неудобно в дрехите си и да ги усещат по-стегнати от обикновено.

Промени в хормоните преди цикъл

Естрогенът и прогестеронът играят роля в регулирането на течностите в тялото. Когато тези хормони спаднат преди менструацията,  тялото задържа вода. Това води до усещане за наддаване на тегло, чрез натрупване на течност в области, като корема и гърдите.

Желание за храна преди цикъл

Прогестеронът също така стимулира апетита, поради което може да се изпитва желание за вредна храна и сладкиши. 

Намален магнезий преди менструация

Нивото на магнезий намалява, когато започне цикълът. Това води до жажда за сладки храни. Магнезият също така регулира хидратацията и когато липсва достатъчно от този минерал, той предизвиква дехидратация. Това понякога се проявява като глад, което води до желание за храна, особено за захар.

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите усещането за подуване и наддаване на тегло през седмицата, водеща до вашия цикъл. Някои от съветите, които специалистите в тази област препоръчват са:

- избягване на солени храни

- поддържане на хидратация

- упражнения преди цикъл

- намаляване на кофеина 

- пропускане на захарта

Желателно е да се приемат магнезиеви добавки , които помагат за облекчаване на подуването, чувствителността на гърдите и проблемите с настроението. 

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати