Ezine.bg»Съвети»Какво представлява турската баня?

Какво представлява турската баня?

JuliyaJuliya
Новак
1012105
Какво представлява турската баня?

Турският хамам е уникален вид баня, която съчетава висока влажност и в същото време ниски температури в сравнение с други видове парни бани.

Това е място за чистота, релакс, приятна почивка, разговори и много процедури, които поддържат красотата и здравето.

Предците на хамама са римските бани, чиито принципи са адаптирани от арабите, добавяйки ориенталски привкус. Преводът на името "хамам" от арабски е "гореща вода", а "хам" е "пара". Турската баня се отоплява не от печка, а от гореща вода в специални резервоари. Парата се разпределя равномерно в цялата стая, влажността достига максимални стойности.

Други характеристики на турската баня:

- Температурата на въздуха в хамама не се повишава над 55 градуса, така че тази баня е идеална за тези, които не понасят добре топлината.

- Загрява се не само въздухът, но и всички повърхности с изключение на тавана.

- Таванът в хамама има формата на купол. Това е необходимо, за да не капе натрупаната влага, чиято поява е неизбежна при такава влажност, а да тече по стените, без да пречи на посетителите.

Традиционният турски хамам се състои от няколко стаи, разположени около централната парна баня и често се сравнява с отворена длан. Всяка стая има различни условия, като за завършена се счита процедура, при която посетителят преминава през всички помещения на турската баня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати