Ezine.bg»Съвети»Колко овесени ядки се слагат за закуска?

Колко овесени ядки се слагат за закуска?

Колко овесени ядки се слагат за закуска?

Консумацията на овесени ядки за закуска е не само популярна, но и изключително здравословна алтернатива. Тази зърнена култура е богата на фибри, витамини и минерали, които предоставят множество ползи за здравето.

Какви са ползите от овесените ядки за закуска?

Овесените ядки са богати на бета-глюкан, вид разтворима фибра, която има множество ползи за здравето. Тя помага за намаляване на нивата на холестерола, което потиска риска от сърдечно-съдови заболявания. Фибрите също така подпомагат храносмилането и поддържат стабилни нива на кръвната захар, което е особено важно за хора с диабет или преддиабет.

Овесените ядки са също добър източник на витамини от група B, желязо, магнезий и цинк. Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържането на енергийния метаболизъм, нервната система и имунната функция.

Колко овесени ядки да консумираме за закуска?

Според диетолозите и експертите по хранене, препоръчителното количество овесени ядки за закуска е около 40-60 г, което се равнява на около 1/2 до 3/4 чаша сухи овесени ядки. Това количество предоставя достатъчно фибри и хранителни вещества, за да започнете деня си добре, без да се чувствате претоварени.

Обикновено овесените ядки могат да се варят предварително или да се консумират сурови в съчетание с кисело мляко или прясно мляко. Ако сварявате предварително овесените ядки за закуска, можете да следвате съотношението 1/2 чаша овесени ядки с чаша прясно мляко или чаша с 1/2 прясно мляко и 1/2 вода.

За допълнителен вкус можете да добавите мед, както и различни видове плодове. С овесените ядки също така може да приготвите златисти овесени бисквити и овесен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати