Ezine.bg»Съвети»Как се проверява за наличието на херния?

Как се проверява за наличието на херния?

EvgeniaEvgenia
Новак
242294
Как се проверява за наличието на херния?

Причините за поява на херния включват затлъстяване, бременност или предишна коремна операция. Понякога хората се раждат с херния, но симптомите не се появяват до зряла възраст.

Хернията може да бъде предизвикана от вдигане на тежести или от напрежение поради запек или проблеми с уринирането.

Симптомите на херния могат да включват болка или подутини в корема, слабините или скротума, както и усещане за парене или тежест. Понякога симптомите се подобряват в легнало състояние.

Лекарите обикновено диагностицират херния чрез физически преглед или чрез:

- Компютърна томография

Лекарят може да назначи компютърна томография, за да провери за състоянията, които е вероятно да причиняват коремната болка и подуване.

Тази процедура използва рентгенови лъчи за създаване на изображения на корема и неговите органи. Понякога се дава на пациента контрастно багрило интравенозно, през вена на ръката, преди теста. Това багрило прави органите по-видими на изображенията;

- Ядрено-магнитен резонанс

Вашият лекар може да препоръча ЯМР, особено ако болката се влоши. Ядрено-магнитния резонанс може да открие разкъсване на коремните мускули.

При ЯМР радиовълните и магнитното поле създават изображения на коремни органи и други структури;

- Ултразвук

Лекарят може да препоръча ултразвук, ако пациента е жена в детеродна възраст. Този тест позволява на лекарите да проверят и за други заболявания на таза, като кисти на яйчниците, които могат да причинят коремна болка.

Този тест използва звукови вълни за създаване на изображения на корема и тазовите органи. Ръчно устройство, наречено трансдюсер, се поставя върху корема, изпращайки изображения към екрана на компютъра, за да бъдат прегледани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати