На какво се дължи нощното напикаване?

На какво се дължи нощното напикаване?
Снимка: ezine.bg

Нощното напикаване е състояние, при което е налице неволно изпускане на урината по време на сън. Този проблем се среща повече при децата, но не е изключено той да притеснява и възрастни хора.

Причините за нощното напикаване могат да са от различно естество, но при всяко положение болният не трябва да се срамува от него, а да се опита да го излекува.

Възможно е нощното напикаване при малчуганите да се дължи на уплах или различни видове нервно напрежение. Причината може да се крие в прекалено дълбокия сън на детето, при който то не усеща позивите за уриниране. Възможно още състоянието да се дължи на незрелост на част от нервната система, която извършва контрол над пикочния мехур. Разбира се, не е изключено състоянието да е породено и от много други причини.

Невъзможността за задържане на урина по време на сън при възрастните също е явление, което може да се дължи на различни обстоятелства. То може да се наблюдава при прекалено дълбок сън, злоупотреба с алкохол или други упойващи вещества, проблеми с пикочния мехур, невроза, заболяване на бъбреците, отворен прешлен, наследствена обремененост и много други.

Наложително е състоянието да се лекува навреме, защото ако нещата се оставят без контрол, могат да се влошат.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати