Ezine.bg»Съвети»Как да избираме прясна риба?

Как да избираме прясна риба?

Как да избираме прясна риба?

Изборът на прясна риба е ключов за приготвянето на вкусни и безопасни ястия. В тази статия ще ви покажем как да разпознавате качествената риба по външен вид, мирис и текстура.

Проверка на очите

Очите на рибата са един от най-лесните начини да прецените свежестта ѝ:

- Ясни, лъскави и изпъкнали – рибата е прясна.

Мътни, вдлъбнати или изсъхнали – рибата не е първа свежест.

Мирисът – най-сигурният индикатор

- Прясната риба мирише на море или сладководен извор, без натрапчиви аромати.

Ако има силна миризма на амоняк или развалено, не я купувайте.

Хрилете – знак за качество

- Червени или розови, влажни и блестящи – това е добър знак, че рибата е прясна.

Кафяви, сивкави или сухи – рибата е престояла твърде дълго.

Кожа и люспи

- Люспите трябва да са лъскави, здраво прилепнали и влажни.

Ако кожата изглежда суха или има слузест налеп, рибата не е прясна.

Еластичност на месото

- Натиснете леко рибата с пръст – месото трябва бързо да възвърне формата си.

Ако остава вдлъбнатина или рибата изглежда мека и разкашкана, тя не е свежа.

Избор на филета и стекове

Ако купувате рибни филета:

- Те трябва да са влажни, но не слузести, с равномерно оцветяване.

Ако има потъмнели ръбове, пожълтяване или петна, не са пресни.

Замразена риба – на какво да обърнем внимание

- Ледът около прясната риба трябва да е прозрачен, без снежни кристали.

Ако има прекалено много лед или пожълтяване, вероятно рибата е била размразявана и замразявана отново.

Когато купувате риба, винаги разчитайте на сетивата си – гледайте, помирисвайте и докосвайте. Ако не сте сигурни в свежестта на продукта, по-добре изберете нещо друго.

Следвайте тези правила, за да приготвите винаги вкусни специалитети като ароматна скумрия на скара, любимата рибена чорбица и крехка сьомга на тиган. Вижте и кои са най-големите ползи от хапването на рибка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати