Кога никнат първите зъби на бебето?

Кога никнат първите зъби на бебето?
Снимка: ezine.bg

Показването на първите бебешки зъбчета е вълнуващо събитие, което касае не само малкото същество, но и всички вкъщи. Обикновено те започват да никнат между четвъртия и осмия месец, като в някои от случаите появата им е почти безболезнена, но в други причинява сериозен дискомфорт.

Често пъти никненето на млечните зъбчета протича с повишено слюноотделяне, зачервяване на венците, повишена телесна температура. При някои от бебетата са налице и диария, раздразнителност, стомашно разстройство. Ето защо безсънните нощи са както за бебето, така и за неговото семейство.

Обикновено, за да се справят с оплакванията на мъничето, родителите обработват с венците с някои успокояващи средства. Според насоките на педиатъра може да се употребят и определени обезболяващи лекарствени средства.

През този период родителите трябва да са изключително внимателни и наблюдателни. Всички играчки на детето и предметите, до които то има достъп, трябва да са идеално чисти, защото бебето може да опита да ги ползва за „чесалка“ във всеки един момент. В този период детето не бива да има достъп до твърде малки играчки или аксесоари, тъй като има опасност да се задави с тях.

Никненето на зъби е процес, който трябва много стриктно да се следи от родителите. Тяхното забавяне може да е сигнал за проблем. За да бъде открит той навреме, редовно водете своето мъниче на консултация при специалист.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати