Какво да правим при чуждо тяло в окото?

Какво да правим при чуждо тяло в окото?

Попадането на чуждо в тяло в окото предизвика раздразнение, зачервяване и сълзене. В зависимост от обекта, който се е настанил в зрителния ви орган можете да усещате още щипене, парене, боцкане и др.

При наличие на подобен проблем, трябва да запазите спокойствие. Вземете огледало и внимателно прегледайте окото, за да видите с какво си имате работа. Обикновено при попадане на прашинка или някаква малка мушичка очите започват да сълзят и скоро отстранят чуждото тяло.

Ако не е налице достатъчно овлажняване, можете да поставите от така наречените изкуствени сълзи. Ако не разполагате с тях, можете просто да плиснете лицето си с чиста вода. Направете го няколко пъти и проверете с огледало какво се случва с окото ви. Ако до вас има друг човек, помолете го също да разгледа окото ви и да каже дали вижда чуждото тяло.

Ако чуждото тяло продължава да ви притеснява, избягвайте да търкате окото. Ако виждате, че предметът е закрепен към очната ябълка, не се опитвайте да го преместите с пръсти. Направете още няколко опита да измиете очите си, след което посетете специалист. Потърсете медицинска помощ също така и ако в резултат на проникването на чуждото тяло зрението ви е замъглено и усещате болка.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати