Употребата на алкохол е неизменна част от веселите партитата, но когато на следващия ден усетим признаците на махмурлук, вече не ни е чак толкова забавно. За да не са резултатите всеки пък едни и същи, е добре да вземем някои предпазни мерки, с които да намалим неприятните последствия.
От изключително голямо значение е, преди да отидете на празненство, да хапнете, защото така ще забавите абсорбирането на алкохола. Наблегнете на храни, съдържащи повечко мазнини и въглехидрати, като идеята не е да преяждате, а просто да се подкрепите.
Опитайте се също така да пиете бавно. Според специалистите за шестдесет минути организмът е в състояние да метаболизира тридесет милилитра алкохол. Ако консумирате питието на малки глътки през интервали, по-малко количество от алкохола ще стигне до мозъка ви.
Избягвайте да смесвате различни видове алкохол. Ако сте намислили да консумирате различни типове питиета, започнете първо от по-лекото и чак след това преминете към по-твърдия алкохол. Оставете около себе си и чаша с вода. Опитайте се да редувате алкохола с вода или плодов сок, които да намалят въздействието на спиртните питиета и да поддържат хидратацията на организма ви.
Внимавайте и със сладките алкохолни напитки. Много често те изглеждат безобидни, но в последствие се оказва, че могат да ви докарат сериозно главоболие.