Как да успокоим възпалените зърна при кърмене?

Как да успокоим възпалените зърна при кърмене?

Възпалението на зърната на майката е сред честите неприятности, с които дамите се сблъскват в периода на кърменето. Важно е обаче да запазите спокойствие и да се опитате да потърсите разумно решение на проблема.

Едно от най-изпитаните през вековете средства за облекчаване на възпалените зърна е собствената кърма. Изцедете 1-2 капки от гърдите си и намажете с течността болезнения участък. След това го оставете да изсъхне.

Вариант също така е да опитате и с разтвор на витамин Е. Потърсете в аптеката и специални кремове за кърмачки, които омекотяват и подхранват кожата в проблемите зони. Ако имате под ръка зехтин или масло от сладък бадем, можете да употребите и тях.

Друга идея е да наложите зърната след кърмене с влажна торбичка чай от лайка, смрадлика, жълт кантарион и др. Изплакването на зърната с отвара от тези билки също би облекчила болезненото усещане.

За да се предпазите зърната си от нараняване, кърмете бебето по правилен начин. Когато суче, в устата му трябва да попада не само зърното, но и ареолата на гърдата.

Кърмете бебето често, като не забравяте да редувате гърдите. Възможно е също така да използвате силиконови протектори, които биха пощадили зърната ви. Все пак преди да ги закупите се консултирайте с вашия лекар.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати