На какво се дължи честото уриниране?

На какво се дължи честото уриниране?

Уринирането е една от естествените физиологични функции на тялото. За нормално се приема уринирането 4-7 пъти дневно, като правим уговорката, че хора, които приемат повече вода, резонно по-често посещават тоалетната. Има обаче някои заболявания и състояния, които може да причинят често уриниране.

За често уриниране говорим, когато човек посещава тоалетната повече от 10 пъти дневно, като броят на отделянето на урина може да достигне 20-30 пъти дневно. Можем да говорим за често уриниране и когато позивите на пикочния ни мехур ни събудят 2-3 пъти през нощта, за да посетим тоалетната.

Причините за често уриниране могат да бъдат различни. Има две медицински състояния, свързани с пикочния мехур, които могат да станат причина за често уриниране - интерстициален цистит или свръхактивност на пикочния мехур.

По-честото уриниране може да е симптом и на някои заболявания. То е особено характерно за хората, страдащи от захарен диабет, уголемена простата, при бременност, инфекции на пикочните пътища, повишена тревожност или страничен ефект при прием на някои медикаменти.

Важно е да отбележим, че честото уриниране не е застрашаващо живота състояние, но може сериозно да обърка ежедневието ни, както и да ни причини редица неудобства. Ето защо е препоръчително при първите съмнения за проблем, да се обърнете към лекар, който да установи каква точно е причината за често уриниране.

Добрата новина за засегнатите от чести позиви за ходене до тоалетна е, че обикновено състоянието е лечимо, след като се отстранят причинита за появата му.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати