Как се прави коронарография?

Как се прави коронарография?

Напредъкът на техниката е особено осезателен в областта на медицината, където все по-точните изследвания, които се правят на пациентите, буквално спасяват стотици хиляди животи годишно. Едно от тези изследвания е коронарографията и в частност нейното най-съвременно проявление - компютърната коронарография, която вече се прилага и у нас.

Едно от най-трудните неща за кардиолозите преди години бе да преценят обективно какво е състоянието на сърцето на техен пациент, за да предвидят усложнения, сърдечни заболявания или нуждата от оперативна интервенция. С появата на коронарографията това обаче коренно се промени.

Това изследване позволява на кардиолозите и кардиохирурзите да преценят какво е състоянието за сърцето и в наши дни се приема за златен стандарт за определяне на степента на натрупване на атеросклеротични плаки по стените на съдовете.

Коронарографията спада към групата на инвазивните изследвания. За провеждане на изследването в тялото на пациента се вкарва контрастно вещество. Това става с помощта на малък катетър, който се поставя през артерия на врата или на крака и достига до коронарните артерии, опасващи сърцето.

Движението на контрастното вещество в кръвообращението се визуализира с помощта на серия от рентгенови снимки. По този начин най-точно се диагностицират сърдечни и белодробни заболявания и увреждания.

Компютърно-томографската коронарография е най-съвременния начин за изследване на състоянието на сърцето. Тя също е минимално инвазивна, но за разлика от обикновената коронарография контрастното вещество не се въвежда с помощта на катетър и движението му не се записва от рентгенов апарат.

При този съвременен метод за изследване контрастното вещество се въвежда директно във вената на пациента, а движението на контрастното вещество се записва с помощта на компютърен томограф, като образите се обработват в реално време.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати