Хлябът е може би най-старата храна на човека, чието начало се губи някъде в хилядолетната човешка история. Поради тази причина съществуват различни видове хляб, както и начини на производството му. Това изделие се прави от различни видове зърно, обработено по различни технологии.
Най-старата човешка храна е твърде различна и по форма. Първоначалната кръгла е заменена с много други - продълговата, като пръчка, дебела или тънка.
При цялото си разнообразие хлябовете имат една обща обединяваща ги черта. Те са произведени от някакъв вид брашно. Това е основната съставка, без която хлябът не може да съществува. Поне така предполагат болшинството хора.
Една сравнително нова тенденция в производството на това изкушение на трапезата е хляб без брашно. Също така и без въглехидрати. Такова нещо е напълно възможно. Наричат го облачен хляб или Cloud bread. Това е една любопитна алтернатива на традиционната храна и е подходящ за хора с непоносимост към глутен или просто на диета.
Друго название на този хляб е въздушен, защото е много мек и пухкав. Облачните хлебчета наистина са меки и нежни като въздуха. Реално рецептата за тази храна съдържа само три съставки и се приготвя много лесно. Това, което прави хляба различен от всички други, са яйцата. Те са три на брой. Другите продукти са сирене крема и бакпулвер. Ето точната рецепта за облачен хляб.
Необходими продукти: 3 яйца, 3 лъжици сирене крема, ¼ лъжичка бакпулвер
По желание може да се добави лъжица мед и щипка розмарин
Начин на приготвяне: Жълтъкът и белтъкът на яйцата се отделят. Сиренето се добавя към жълтъчената смес и се бърка, докато се получи хомогенна маса.
Към белтъчената смес се добавя бакпулвер и се разбива на сняг.
Двете смеси се събират и се разбъркват с шпатула, за да свържат една с друга.
Ако се добавя мед и розмарин, пчелният продукт се слага при жълтъците, а подправката при белтъците.
Тавата се застила с хартия за печене, взима се с лъжица от сместа и се оформя кръг.
Облачните хлебчета се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути, докато хванат златист загар.
Важно е съхраняването на хлебните облачета. То става след охлаждане в кутия или плик, за да се запазят меки.