ezine.bg»Съвети»Как се прави клизма?

Как се прави клизма?

MarianeMariane
Джедай
143276420
Как се прави клизма?

Клизмата е най-добрият начин за очистване на червата и по същество представлява процедура за пречистване на дебелото черво. Въпреки че у нас правенето на клизми в домашни условия все още не е много разпространено и все още у мнозина съществува неудобство да се говори дори за нея, тя е една обикновена здравна процедура.

Клизмата има редица предимства пред приема на очистителни, защото при нейното правене не са изпитват неудобства или неразположения, не се налага да се взима отпуск да изпълнението ѝ, а и резултатът е доста предвидим.

За осъществяването на клизма в домашни условия ви трябва малко спокойствие, подходящ иригатор, подходяща течност, 1 час свободно време и най-важното - тоалетна, която ще бъде изцяло на ваше разположение.

Самата процедура е лесна за изпълнение и човек може да се справи сам, ако му е неудобно да потърси чужда помощ. Иригаторът, който може да закупите от всяка аптека или санитарен магазин, се пълни с течността и се закачва на височина поне 1.5.

Внимателно намазвате ануса и накрайника на иригатора с растителна мазнина или подходящ гел. Освобождавате маркуча, така че по него да потече от течността, с цел да го обезвъздушите. Когато течността стигне до накрайника, се спира чрез притискане на маркуча или завъртане на кранчето, ако има такова.

Трябва да застанете на колене и лакти и с едната ръка внимателно да вкарате накрайника на иригатора в ануса си. Той не бива да влиза прекалено надълбоко, не трябва да ви е некомфортно от него. Докато се намирате в същата позиция отпуснете маркуча или отвъртете кранчето и оставете течността бавно да навлиза във вас.

Може да си давате по малко почивка на всеки 10-ина секунди, за да дадете на червата си възможност да поемат течността. Когато поемете цялото количество вода - обикновено около 1-2 л, се обърнете по гръб на пода и заемете поза свещ или рало поне за около 1 минута.

Това ще улесни преминаването на течността към низходящия и напречния дял на червата. Отпуснете се бавно и се обърнете на дясната си страна и останете така, колкото се може повече - 5-15 минути.

В случай, че след това не получите позиви за изхождане, станете, разходете се, направете няколко клякания или просто се занимавайте с нещо - ефектът ще се усети много бързо. След изхвърляне на съдържимото на червата, може да направите още 2-3 микрокризми, за да подпомогнете очистването.

За цялостно и пълноценно очистване на червата е необходимо да правите клизми по следната схема - през първата седмица се прави по 1 клизма дневно, през втората - през ден. На третата седмица се правят клизми през два дни, а на четвъртата - през три. След това се прави почивка от няколко месеца.

Течността, с която се извършват клизмите, може да бъде различна. Препоръчва се използването на преварена вода със сол, билкова отвара от антисептични билки, като жълт кантарион, лайка, змийско мляко, вода с лимонов сок, слаб разтвор на калиев перманганат и дори урина, за която се твърди, че притежава уникални очистителни свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати