Какво е медикаментозна кома?

Какво е медикаментозна кома?

Комата може да бъде описана най-общо като състояние на безсъзнание, в което коматозният пациент не реагира на дразнители и не може да бъде събуден. Обикновено пациентите в кома не реагират на болка или светлина, нямат сънни цикли и не могат да извършват никакви действия по собствена воля.

Причините за изпадане на човек в кома могат да бъдат различни, като освен комата, предизвикана в резултат на интоксикация, метаболитни абнормалности, заболявания на централната нервна система, хипоксия и остри неврологични травми има и т.нар. Медикаментозна кома - често наричана и изкуствена кома.

При медикаментозната кома пациентите се намират във фактическо състояние на кома, като се поддържат в това състояние с помощта на медикаменти - нещо като екстремен вариант на обща анестезия.

Състоянието на медикаментозна кома се постига с помощта на барбитурати - фенобарбитол или тиопентал. В това състояние мозъкът на пациента не може сам да контролира жизнените функции на организма и честотата на сърдечните съкращения, дишането и кръвното налягане се поддържат от външни системи или медикаментозно.

Състояние на изкуствена кома може да се постигне и чрез замразяване на тялото до около 33 градуса по Целзий.

Характерно за медикаментозната кома е, че това състояние на кома е обратимо и лекарите могат да изведат пациента от нея с помощта на медикаменти.

Обикновено в състояние на медикаментозна кома се поставят пациенти, пострадали тежко при катастрофи или инциденти. По този начин мозъкът им получава възможността да се възстанови и сам да се справи с пораженията на по-късен етап.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати