Какво вино да изберем за подарък?

Какво вино да изберем за подарък?
Снимка: ezine.bg
20.02.2018

Правилно подбраното вино може да се превърне в ефектен подарък. Но избирането на вино за подарък може да се окаже и доста трудна задача, особено ако сте застанали пред рафт, на който има подредени десетки видове вина от най-различни марки.

Без значение дали сте ценител с изграден вкус или пиете вино само за удоволствие, без да се задълбочавате в марки и реколти, когато избирате вино за подарък, трябва да обърнете внимание на някои важни подробности.

Ако сте запознати с вкуса на този, на когото ще подарявате виното, то лесно ще ограничите до марката на виното или производител. Оттам нататък остава да съобразите със сезона дали да заложите на подходящо червено или бяло вино.

Компромисен вариант е да се спрете на розе, което е прието да се консумира по всяко време на годината.

Ако не сте специалист по вината, заложете задължително на среден или висок клас вино, с които просто няма как да объркате. Независимо от финансовите си възможности, по-добре ще е за не вземете никакво вино, отколкото да вземете нискокачествено евтино вино.

Прието е през лятото да се подаряват бели вина, които са по-леки и наситени с аромат. В такъв случай изборът ви би се свел до Совиньон Блан, Пино Гриджо или Пино Гри, Ризлинг.

Няма да сгрешите дори и да заложите на младо Мерло, което мъже и да е червено, но определено е подходящ избор по всяко време на годината.

Когато навън е студено, препоръчваме да се спрете на по-тежко вино, като Каберне Совиньон, Шира, Мавруд и т.н., които подчертават вкуса и на по-тежките гозби, характерни за този сезон.

Ако обаче избирате вино за познавач или колекционер, трябва да забравите масовите вина, които се предлагат навсякъде и да потърсите услугите на специалист, който ще ви даде най-точен съвет.

Когато отивате за първи път на гости и не сте запознати с вкусовете на домакините, препоръчваме ви да заложите на бяло вино. Белите вина обикновено са по-леки, по-универсално харесвани и допадат дори и на хора, за които виното не е чест гост на трапезата.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари