Как да почистваме пералнята?

Как да почистваме пералнята?

Домакините са особено взискателни, когато става дума за избор на пералня. Те проверяват какви програми има тя, с колко оборота в минута центрофугира и какъв енергиен клас е. Но след това пренебрегват най-важното правило - да се грижат за чистотата на пералнята, за да им служи тя дълго и вярно.

Пералнята, подобно на другите уреди в дома, също има нужда от постоянна поддръжка и почистване. Но разлика от тях тя има нужда от по-специфично почистване - не само външно, но и на уплътнения и барабан.

Препоръчително е поне веднъж месечно да почиствате пералнята си и да я дезинфекцирате. Това може да стане с помощта на специални препарати, както и с продукти, които се намират във всеки дом.

Първа крачка при почистването на пералнята е изваждане на чекмеджето за прах и омекотители и внимателното му почистване.

Възможно е да се наложи да го потопите в подходящ съд с гореща вода, в която е добавена чаена чаша ябълков оцет, за да се разтворят натрупаните препарати. За почистване на по-труднодостъпните места използвайте четка за зъби или други тънки четки.

Следва почистване на филтъра на пералнята, в която се събират много власинки от дрехите и други дребни предмети, изпаднали в барабана по време на прането.

Време е да обърнете внимание на уплътненията на люка, като с мека кърпа забършете всички гумени гънки. За тяхната дезинфекция може да направите, като си направите много лесен домашен дезинфектант - с лимонов сок и водороден пероксид.

В 3 литра вода се сипват 1 чаена чаша водороден пероксид и ¼ чаена чаша лимонов сок. В тях могат да се накисват пластмасови части и гумени уплътнения.

Едно от най-добрите средства за почистване на пералня и комбинацията от гореща вода и ябълков оцет. Как става почистването на пералнята с гореща вода и ябълков оцет?

Пералнята се пълни с гореща вода, след което се добавя ½ чаена чаша ябълков оцет и се пуска кратка програма за пране. След това люкът на пералнята трябва да бъде оставен отворен поне за 30 минути.

Друга изпитана рецепта за почистване на пералнята е със смес от оцети сода.

½ чаена чаша сода се обърква със същото количество вода, докато се получи хомогенна каша, която се поставя в отделението за прах. 2 чаени чаши винен оцет се изливат в барабана на пералнята, след което се стартира дълга програма за пране с възможно най-висока температура.

Резултатът ще ви изненада приятно.

Почиствайте пералнята поне веднъж месечно. Важно е да не оставяте мокри дрехи в барабана и редовно да я проветрявате, за да избегнете появата на мухъл и лоши миризми.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати