Какви са симптомите при липса на Витамин D?

Какви са симптомите при липса на Витамин D?

Витамин D, който е известен още като витаминът на слънцето, е от жизненоважно значение за здравето на хората. Този витамин е е отговорен за абсорбирането на калция в организма. Среща се основно в две форми - витамин D2 и витамин D3.

Витамин D3 се поглъща директно от кожата, когато се изложим на пряка слънчева светлина, но той може да бъде поет и чрез консумацията нахрани, богати на витамин D, като мляко, брашно, месо и яйца.

Дефицитът на витамин D може да доведе до много опасни заболявания. Той се констатира чрез кръвни изследвания аз определянето на серумното ниво на витaмин D, нo cъщo тaĸa имa пpизнaци, ĸoитo coчaт, чe нe cи нaбaвятe дocтaтъчнo oт xopмoна.

При хората с ниско ниво на витамин D се наблюдава по-висока честота на заболеваемост от някои видове карциноми, като рак на гърдата, рак на дебелото черво и др. Освен това те по-често развиват захарен диабет от втори тип, множествена склероза, повишено кръвно налягане, различни депресии и т.н.

Първите симптоми на липсата на витамин D, които се наблюдавате, са схващане на мускулите и болки в костите, както и скованост, особено през зимните месеци.

Други симптоми на липса на витамин D са унилостта и депресиите, защото този хормон подобрява нивата на невротрансмитера серотонин. Обилно потене в областта на главата, както и проблеми с храносмилателната система могат също да са симптоми.

Развитието на рахит при малките деца и най-честият симптом на дефицит на витамин D, в резултат на което костите са слаби, костната тъкан е недостатъчно минерализирана и костите са меки и деформирани.

Най-застрашени от дефицит на витамин D са хората с по-тъмна кожа, защото тя действа като естествен слънцезащитен крем. Това означава, че те имат нужда от по-продължително излагане на слънце, за да усвоят по-добре хормона.

Наднорменото тегло също може да е показателно за дефицит на витамин D. Това е, защото този витамин спада към групата на мастноразтворимите, т.е. разтваря се в по-голямо количество мазнина.

Болки в гръдния кош, пояса и бедрото могат да бъдат първите симптоми на остеопороза, която е характерна проява на липсата на витамин D и засяга не само жени, но и мъже.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати