Какво да правя при постоянно заглъхнали уши?

Какво да правя при постоянно заглъхнали уши?

Заглъхналите уши са особено неприятен страничен ефект от някакво временно запушване на ушите, причинено от настинка, грип, натрупване на ушна кал или резки промени в налягането( при слизане и изкачване на планина или полет със самолет).

Но какво да направим, когато ушите остават заглъхнали по-дълго от обичайното време и ни причиняват дискомфорт?

На първо място може да се опитате да почистите ушите от натрупалата се в тях ушна кал. Това може да стане с помощта на клечка за уши, което не е много препоръчително, или със специален шпрей против ушна кал, който се продава в аптечната мрежа.

Ако и след това ухото или ушите ви продължават да са заглъхнали, трябва да търсите други причини за това. Най-вероятно усещането се дължи на запушването със секрет на евстахиевите тръби, които свързват ушите и носа. Това запушване се причинява обикновено от грип, настинка или сезонни алергии и с отшумяването на болестта, отшумяват и симптомите.

Може да се опитате да отпушите заглъхналите уши, като си поемете дълбоко дъх, запушите ноздртите и устата си и леко напънете, след което издишате. Трябва да чуете пукот, който ще подскаже, че каналът е отпушен.

Друг вариант да се справите със заглъхването е дъвченето на дъвка и смученето на бонбони, както и дълбоките прозявки. Добра техника за отпушване на заглъхнали уши е надуването на балони.

Ако въпреки усилията ви ушите ви продължават да бъдат заглъхнали, трябва незабавно да се консултирате със специалист по уши, нос, гърло. Той ще прецени на какво точно се дължи заглъхването и как може да се справите с него.

Не препоръчваме да се самолекувате или да се опитвате да си направите промивки с топла вода, глицерин, зехтин и др.

Съветът има информативен характер и не изключва консултацията с лекар.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати