ezine.bg»Съвети»Колко време се пържат гъби

Колко време се пържат гъби

Гъбите, това изумително творение на природата, носят невероятен вкус и много ползи за здравето. Качествени гъбки могат да се намерят в големите супермаркети, но истинско приключение е да си направим разходка в гората и да си съберем диви гъбки. Разбира се задължително условие е да ги познаваме добре.

Изборът на подходящ вид ядлива гъба зависи от личните предпочитания на всяко домакинство.

Когато си приготвяме пържени гъбки, трябва да знаем един мъничък трик, който води до брилянтни резултати.

От мазнините е добре да изберем масло за пърженето и задължително да ги посолим.

Гъбите се слагат в предварително загрят съд с маслото. Веднага след като ги сложим в мазнината, посоляваме. Това е важно, за да получим добър краен резултат.

След посоляването е важно разбъркването. То се осъществява по възможност с дървена бъркалка. Бъркането продължава до края на изпържването на гъбите.

Гъбите са готови, когато всичката вода след посоляването се е изпарила и парченцата започнат да придобиват лек златист загар. Това отнема около 5-6 минути, но времето за пържене на гъби може да варира спрямо вида на гъбите, тяхната свежест, съдържанието на вода в тях и други фактори като силата на огъня.

Има изключително много рецепти за приготвяне на гъби. Класика в жанра са гъбите в масло. Безспорно пържената манатарка държи първенство, но пачи крак, печурка и вкусната челядинка не отстъпват по качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати