Как се прави синапена лапа?

Как се прави синапена лапа?

Смята се, че синапът е една от билките, познати на човек от дълбока дейност. Тя е особено ценена заради нейните лечебни свойства. Експериментални и клинични данни потвърждават ревулзивното (дразнещо)действие на черия синап, което се дължи на съдържащия се в него глюкози синергин.

Именно глюкозидът синергин при заливането си с хладка вода се активира и силно дразни кожата, където е в контакт с нея, като по този начин предизвиква хиперемия в участъка на въздействието.

При простудни заболявания, особено при бронхит с изразен спазъм, на гърдите на болния може да се наложи синапена лапа. Тя обаче трябва да се приготви правилно, да се спази точната пропорция и времето за налагане, за да не се стигне до изгаряния, вместо търсения лечебен ефект.

Синапена лапа се приготвя от гъсто тесто, направено от 1 част смлян синап и 5-10 части брашно, които се заливат с малко вода. Получената смес се разстила на пласт с дебелина 1 см върху марля и се налага в горната част на гърдите.

Синапената лапа се държи около 30 минути, докато кожата се зачерви, като на всеки няколко минути се проверява степента на зачервяване, за да не се стигне до кожно изгаряне.

Дразненето на синапа предизвиква по рефлекторен път преразпределение на кръвта в дълбочина, което спомага лечението не само на респираторни заболявания, но и на ревматизъм, лумбаго и ишиас.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати