Какво да правя при болки в ануса?

Какво да правя при болки в ануса?

Болките в ануса имат различен характер и произход. Те може да са предизвикани от различни неща и хората, които страдат от тях, трябва незабавно да потърсят лекарска помощ, а не да се срамуват да споделят за проблема си.

Какви видове болки може да идват от ануса? Болки, които наподобяват пробождане с нож, придружени с отделянето на ярка кръв по тоалетната чиния, може да са причинени от анални фисури. Когато дискомфортът е свързан с пробождаща болка, той може да е причинен от херпес симплекс.

Голям дискомфорт и болка, особено по време на изхождане, могат да причинят хемороидите, които може да са вътрешни и външни. Ако усещате пулсираща болка в ануса, тя може да се дължи на абцес.

Тежки крампи, които сякаш идват от дълбочина в ануса и продължават около час, може да са причинени от прокталгия фугакс. Ако обаче имате постоянни болки в областта на ануса, трябва да проверите дали те не са причинени от проблеми с гръбначния стълб.

Лечението на тези проблеми е симптоматично. Обикновено усилията на лекарите и пациентите са насочени към отстраняване на причините за поява на симптомите, спазване на стриктна хигиена и хранителен режим, който да гарантира редовно изхождане. В някои по-тежки случаи може да се стигне до хирургическа намеса.

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати