Как да разпознаем среброто в домашни условия?

Как да разпознаем среброто в домашни условия?

Много дами залагат на сребърните бижута дори когато годината не е високосна. Някои хора предпочитат сребро заради естетическите му качества, които изпъкват, особено когато се съчетае със скъпоценни камъни. За жалост обаче среброто е от онези метали, които лесно могат да бъдат имитирани. Срещат се изключително добри фалшификати, които могат лесно да измамят непрофесионалистите.

Най-сигурният начин да проверите дали пръстенът, който искате да подарите на дамата на сърцето си, е сребърен, е да го занесете в бижутерски магазин или заложна къща. Но когато по една или друга причина това не е вариант, тогава може да направите и няколко домашни теста.

Проверете за печат. Огледайте внимателно бижуто за мъничък печат, на който трябва да пише 925. Този печат би трябвало да гарантира чистотата на среброто, от което бижуто е изработено. Разбира се наличието или отсъствието на такъв печат не е показателно, затова трябва да направите още тестове.

Друг лесен начин да определите дали един предмет е сребърен или не е с помощта на магнит. Среброто, като истински благороден метал, не се привлича от магнит. Може да тествате среброто и с лед. За целта ви трябва друг метален предмет, който е със същата температура. Върху бижуто и предмета се поставя бучка лед. Ако тази върху бижуто се топи много по-бързо от другата, то най-вероятно накитът е сребърен.

Единственият и 100 процента показателен тест за сребро е с помощта на киселина. Готови тестери с азотна киселина се продават в специализираните магазини. Трябва да направите дълбока резка в бижуто, на място което няма да се вижда, след което са капнете капка от киселината. Истинското сребро ще я оцвети в кремав цвят. Всички останали нюанси, в т.ч. сиви и зелени, са показателни, че става дума за фалшификат.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати