Някои казват, че зрелият домат е поезията на лятото, а самият Филипо Томазо Маринети, великият италиански поет и писател, с който се свързва и историята на салатата Капрезе, твърди, че без домати кухнята би била само сянка на онова, което може да бъде.
В действителност всички ние очакваме с нетърпение настъпването на лятото не само заради хубавото време и предстоящата морска почивка, но и заради огромното ни желание най-накрая да сложим на трапезата си истински и узрели на слънчевите лъчи червени домати.
Да, но за съжаление в някакъв момент и лятото ще отмине, подобно на останалите сезони. Има ли някакъв начин да съхраним тези вкусни летни червени домати?
За щастие, да. Ето защо в следните редове решихме да ви покажем как можете да си направите сушени домати в домашни условия, които ще съхранят летния вкус и аромат и с тяхна помощ ще можете да обогатите по-бедната зимна трапеза.
За да приготвите домашни сушени домати е важно да следвате следните стъпки:
Избор на домати за сушене
За сушене са най-подходящи доматите, които са с ниско съдържание на вода и имат малко семки. За предпочитане, естествено, е те да са домашни или био производство, като е препоръчително да се сдобиете с домати сорт рома, сорая, чери доматчета или други дребни разновидности, които имат подчертано сладък вкус. Като цяло могат да се сушат и по-големите домати тип биволско сърце или обикновените салатни домати, но времето им за сушене ще е по-дълго и ще трябва да ги нарежете на по-тънки резени.
Подготовка
Доматите задължително трябва да бъдат старателно измити, като можете и да отстраните семките им с цел по-кратко сушене и подобряване на текстурата. Големите домати трябва да бъдат нарязани на резени с дебелина от около 0.5 см., а малките доматчета, като чери доматите, е достатъчно да бъдат разполовени.
Допълнителни аромати

Можете да оставите доматите напълно натурални като ги поръсите единствено с малко сол за да се отдели влагата им, да ги изсушите и да ги затворите в хартиени пликове. Ние обаче ви препоръчваме да разполагате и с домати, които са овкусени със зехтин ( ако ще ги сушите с дехидратор или на фурна) и подправки като босилек, риган и мащерка (изсушени).
Който и вариант за рецепта за сушени домати да изберете, ще е необходимо да изчакате около 15 минути, след като сте ги посолили, за да може излишната вода да се отцеди.
Сушене на доматите
Има три начина да изсушите доматите - в дехидратор (сушилня за плодове и зеленчуци), на фурна или на слънчева светлина, като последното не е много препоръчително поради възможни промени в климатичните условия, както и по-дългото времетраене на процеса.
Основното предимство да разполагате с дехидратор е, че всичко, което изсушавате ще се случва не само равномерно и сравнително бързо, но и енергийно ефективно.
Изсушаването на доматите в дехидратор става за около 8-12 часа при температура 55-60 градуса по Целзий, като е необходимо единствено да подредите доматите върху тавите.
За да изсушите доматите във фурна ще трябва да ги подредите с отрязаната страна нагоре върху застлана с хартия за печене тава и да оставите фурната за около 6-10 часа на температура от 60-90 градуса. Вратата на печката не трябва да е плътно затворена, за да може влагата да излиза навън.
За да изсушите доматите на естествена слънчева светлина ще трябва да сте сигурни, че времето в следващите 3-5 дни (толкова ще ви е необходимо за сушенето на доматите) ще е много сухо, слънчево и без влага. Можете да подредите доматите върху вестник, хартия за печене или кухненско руло и да ги оставите да изсъхват, но задължително покрити с тензух (с цел да избегнете риска от нападенията на насекомите).

След като сте изсушили доматите вкъщи, ще трябва да ги изчакате да изстинат и да ги съхранявате в хартиен плик или в затворен буркан на тъмно и сухо място. Също така можете да сложите сушените домати в буркан със зехтин, чесън и ароматни подправки в хладилника за около 2 месеца или пък да ги замразите (ще имат годност от около половин година).
Който и начин на сушене и на съхранение на домашните сушените домати да изберете, то ще разполагате с тях дълго време под ръка и ще можете да приготвяте солен кекс с маслини и сушени домати, неустоимо вкусна фокача със сушени домати, нежно авокадо с крема сирене и сушени домати и нещо за по-парти настроение - тапас с биволско сирене и сушени доматчета.