Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Разгадаха защо пръстите се набръчкват при продължителен допир с вода

Разгадаха защо пръстите се набръчкват при продължителен допир с вода

Сбръчкана кожа на ръцете

Всеки знае какво става с кожата на пръстите ни, когато прекараме продължително време под душа, във ваната, басейна или в морето. Кожата бързо се набръчква, придобивайки необичайна форма. Това е толкова обичайно, че никой не му обръща повече внимание, отколкото да регистрира факта.

Вярвате или не обаче, но до скоро научната общност въобще не можеше да си обясни на какво се дължи тази реакция на човешкото тяло. Логиката казва, че няма логика кожата по пръстите да се набръчква, когато е напоена с вода. Би трябвало или да остане гладка, или кожата по цялото тяло да придобие такъв вид

Нови лабораторни изследвания са потвърдили отдавна съществуваща теория, че това явление има еволюционна функция. Неговото предназначение е да се подобри сцеплението на ръцете, когато тялото е във водата. По подобен начин работят гумите на автомобила, когато се движат по хлъзгави настилки.

Сбръчкването на кожата на пръстите се дължи според мнозина от пренасищането ѝ с вода. В действителност то идва в резултат на свиването на кръвносните съдове под кожата.

Откритието е направено от група учени от Университета в Нюкасъл, Великобритания. В него участвали сто и петдесет доброволци. Те трябвало да местят с ръце различни по размери мокри и сухи обекти, в това число и топчета, докато учените измервали ефикасността на действията им.

В специален раздел на опитите участниците трябвало предварително да накисват пръстите си във вода в продължение на тридесет минути, докато те се набръчкат, и след това се заемали с поставените им задачи.

Анализ на данните показал, че ефикасността на доброволците значително се повишавала в местенето на мокри обли предмети като топчета и тръби, когато кожата на пръстите им била набръчкана, за разлика от тогава, когато била гладка.

Набръчканата кожа по пръстите е помагала на нашите далечни прародители да събират по-лесно храна от мократа растителност и потоците, казва авторът на изследването и преподавател по еволюционна биология в Нюкасълския университет Том Смуделс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати