Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Това са храните, които благоприятстват развитието на кариеси

Това са храните, които благоприятстват развитието на кариеси

Храни, предизвикващи кариес

Кариесът е най-често срещаното заболяване на зъбите при хората. Той засяга почти всеки човек в съвременността. Какво представлява заболяването и какво го предизвиква?

Същност на кариеса и причини за появата му

Инфекциозното заболяване на зъбите, известно като кариес, по своята същност е разрушаване на твърдата тъкан на зъбите под въздействието на киселините в устата. В нея се намират кариесни бактерии, образуващи характерен слой върху зъбите, известен като плака. Бактериалната плака се натрупва от въглехидратите в храните. Така се разгражда минералният слой на зъбите.

Слюнката е това, което почиства остатъците от храна по зъбите, премахва киселинното действие и дава на зъбите калция и флуора, от които се нуждаят, за да възстановят минерализацията. Когато киселините успеят да разградят структурата на зъбите, се образува кариес. Ясно е, че начинът на хранене и съставът на храните имат важна роля в появата на кариеси.

Кариес

Кои храни предизвикват кариес?

След като кариесните бактерии използват въглехидратите за производство на вредните киселини, следва, че най-вредни за зъбите са храните, които съдържат въглехидрати. Това не се отнася само за зеленчуците.

Към храните, водещи до кариес, спадат не само бонбони и други шоколадови изделия, но и някои плодове, сокове, сметана, сладки сосове, както и тестени сладкарски изделия като бисквити, сладкиши, дори мед. Газираните напитки, натуралните сокове, алкохолните напитки с много захар също принадлежат към групата на вредните хранителни продукти.

Какво трябва да имаме предвид, за да се предпазим от кариеси?

Това са храните, които благоприятстват развитието на кариеси

Избягването на храни и напитки със съдържание на въглехидрати е невъзможно. Затова достатъчно е да се вземат предвид само факторите, които оказват влияние за поява на кариес на зъбите.

- На първо място, това е честотата на храненията и времето, през което храните престояват в устата. За зъбите ни важно не е дали ще се изядем само един бонбон или цялата кутия, а значение има дали ще се изяде наведнъж или бавно, за продължително време. Колкото по-дълго вредната храна контактува със зъбите, толкова по-вероятно е да се получи кариес;

- При употребата на различни вредни за зъбите напитки също е от значение как се приемат. Ако се пие газирана напитка бавно, продължение на часове, тя ще навреди много повече, отколкото ако се изпие наведнъж;

- Храните и напитките, които предизвикват кариеси, няма да разрушат зъбите, ако се приемат в разумни количества.

Как да се консумират вредните за зъбите храни?

1. Сладки храни е добре да се ядат само с основното хранене;

2. Добре е устната кухина да се изплаква с вода след всеки прием на храна;

3. След хранене е добре да се пие повече вода;

4. Трябва да се поддържа добра зъбна хигиена - измиване на зъбите два пъти дневно, както и почистване със зъбен конец всеки ден;

5. Профилактиката е най-добрият начин за избягване на проблемите с кариеса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest