Кариесът е най-често срещаното заболяване на зъбите при хората. Той засяга почти всеки човек в съвременността. Какво представлява заболяването и какво го предизвиква?
Същност на кариеса и причини за появата му
Инфекциозното заболяване на зъбите, известно като кариес, по своята същност е разрушаване на твърдата тъкан на зъбите под въздействието на киселините в устата. В нея се намират кариесни бактерии, образуващи характерен слой върху зъбите, известен като плака. Бактериалната плака се натрупва от въглехидратите в храните. Така се разгражда минералният слой на зъбите.
Слюнката е това, което почиства остатъците от храна по зъбите, премахва киселинното действие и дава на зъбите калция и флуора, от които се нуждаят, за да възстановят минерализацията. Когато киселините успеят да разградят структурата на зъбите, се образува кариес. Ясно е, че начинът на хранене и съставът на храните имат важна роля в появата на кариеси.
Кои храни предизвикват кариес?
След като кариесните бактерии използват въглехидратите за производство на вредните киселини, следва, че най-вредни за зъбите са храните, които съдържат въглехидрати. Това не се отнася само за зеленчуците.
Към храните, водещи до кариес, спадат не само бонбони и други шоколадови изделия, но и някои плодове, сокове, сметана, сладки сосове, както и тестени сладкарски изделия като бисквити, сладкиши, дори мед. Газираните напитки, натуралните сокове, алкохолните напитки с много захар също принадлежат към групата на вредните хранителни продукти.
Какво трябва да имаме предвид, за да се предпазим от кариеси?
Избягването на храни и напитки със съдържание на въглехидрати е невъзможно. Затова достатъчно е да се вземат предвид само факторите, които оказват влияние за поява на кариес на зъбите.
- На първо място, това е честотата на храненията и времето, през което храните престояват в устата. За зъбите ни важно не е дали ще се изядем само един бонбон или цялата кутия, а значение има дали ще се изяде наведнъж или бавно, за продължително време. Колкото по-дълго вредната храна контактува със зъбите, толкова по-вероятно е да се получи кариес;
- При употребата на различни вредни за зъбите напитки също е от значение как се приемат. Ако се пие газирана напитка бавно, продължение на часове, тя ще навреди много повече, отколкото ако се изпие наведнъж;
- Храните и напитките, които предизвикват кариеси, няма да разрушат зъбите, ако се приемат в разумни количества.
Как да се консумират вредните за зъбите храни?
1. Сладки храни е добре да се ядат само с основното хранене;
2. Добре е устната кухина да се изплаква с вода след всеки прием на храна;
3. След хранене е добре да се пие повече вода;
4. Трябва да се поддържа добра зъбна хигиена - измиване на зъбите два пъти дневно, както и почистване със зъбен конец всеки ден;
5. Профилактиката е най-добрият начин за избягване на проблемите с кариеса.