Ако сте любители на чуждестранните кухни, то със сигурност сте чували за подправката, която все повече навлиза и в българската кухня, а именно анасон.
Анасонът има интензивен аромат, сладникаво-пикантен вкус, подобен на сладък корен, поради което е много предпочетен от голя процент от децата.
Може да бъде срещнат под различни наименования, някои от които са анасоново семе, объл копър, сладък копър, сладък кимион.
Приложения на анасона
• най-често се използва за подправка за хляб;
• може да се използва самостоятелно;
• идеално се съчетава с десерти като великденски козунак, кексове, сладкиши и коледни бисквити. Намира място и при приготвяне на мляко с ориз и пудинг;
• особено подходящ е за печена риба и морски дарове;
• използва се за мариноване на кисели краставички;
• задължителна част е на гръцкото Дзадзики.
Факти за анасона
• той е една от най-старите подправки, която се е появила първо в Близкия Изток, Египет и Древна Гърция;
• смята се, че Питагор е обожавал анасоноя хляб, а в древен Рим анасоновите сладкиши били задължителни след хранене;
• от древни времена при проблем с храносмилането масово се дъвчели семена от анасон;
• чудно се комбинира с индийско орехче, джинджифил, канела и карамфил;
• използва се като основна съставка в напитки като пастис, узо, ракъ, мастика, абсент или самбука.