ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Котката почти не пие вода: Какво да направя?

Котката почти не пие вода: Какво да направя?

Котките обичат да пият течаща вода
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Известно е, че тялото на човека е съставено от две трети вода. Това важи и за котките, и всеки стопанин на такъв домашен любимец трябва да го знае. Така ще бъде наясно, че пухкавият му приятел има нужда от достатъчно вода, за да живее и да поддържа здравето си.

Котките в дивата природа регулират водния баланс в организма си чрез течностите, които поемат с храната си. Насекомите, птиците и гризачите, които съставляват част от менюто на дивите представители на вида, съдържат достатъчно вода в тялото си, което преминава у котката при хранене.

Домашно отглежданата котка обаче има съвършено различен хранителен режим и си осигурява водата чрез мократа котешка храна или направо като пие от купичката. Поради малкото количество вода в гранулираната храна, с която се храни котката основно, има опасност да не успее да си осигури колкото вода трябва и да настъпи обезводняване. Затова е важно котката да пие вода.

Опасностите от обезводняването при котката

Котките притежават способността да сгъстяват котешката урина и могат да преживеят и с по-малко вода, в сравнение с други животни. Другата им особеност е, че при тях чувството за жажда е по-ниско, а това означава, че не изпитват силна нужда от често пиене на вода. Това крие проблем, тъй като стопанинът на котката може да не разбере, че котето е обезводнено, преди да настъпят здравословни изменения.

Симптоми на обезводняване на котката

Системната липса на вода в организма може да доведе до различни котешки заболявания. Могат да бъдат засегнати пикочен мехур, бъбреци или болести, долни пикочни пътища. Обезводняването на котката предизвиква също цистит, тумор, камъни в мехура или разкъсването му.

Камъните може да запушат уретрата, най-вече при мъжките екземпляри. Симптомите на обезводняване са: задъхване, безапетитие при котките, депресия, хлътване на очите, необичайна летаргичност.

Как да накараме котката да пие повече вода?

Сложете повече купички за вода до котката

Количеството вода, нужно на котето се различава, както и при човека. Зависи от възраст, тегло, хранителни навици и други. Все пак ориентировъчната количество е от 150 до 300 милилитра на ден. За да пие достатъчно вода котката, особено през горещите дни, може да се вземат някои мерки.

• Важно е къде е купичката с водата - нека има няколко купички на различни места в дома, където стопаните не преминават непрекъснато. В никакъв случай не бива да са близо до котешката тоалетна, това ще провокира животното веднага да се откаже от водата;

• Ако котето редовно разлива водата, просто купичката трябва да се смени, възможно е да не я харесва;

• Водата трябва да се сменя поне веднъж на ден, за да не застоява;

• Възможно е котката да иска да пие от течащата вода, както пият свободно живеещите котки в природата. В такъв случай котката обръща купичката и пие от водата, докато се разлива. Котешкото фонтанче ще реши този проблем;

• Може да се разнообрази котешката храна с повече течна, за да поема сокове в по-големи количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest