ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Как да се справим с изпотяването?

Как да се справим с изпотяването?

потене

Изпотяването е начинът, по който тялото регулира температурата си. Когато ни е горещо, почти винаги се потим. След това тази влага се изпарява и ни охлажда. Потенето е напълно естествена част от ежедневието на всеки човек.

И все пак, за някои хора изпотяването в определени социални ситуации може да бъде изключително неприятно, особено ако потта им оставя забележими влажни петна върху дрехите.

В тази статия ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да намалите или прикриете изпотяването, когато е нужно.

Нанасяйте антиперспирант преди лягане

Антиперспирантите блокират потните жлези. Потта все още се произвежда от жлезата, но не може да достигне повърхността на кожата.

Дезодорантите не предотвратяват изпотяването, а вместо това само прикриват миризмата, която се произвежда от бактериите, когато се потим.

Уверете че, че подмишниците ви са чисти и сухи, като за най-добри резултати нанасяйте антиперспиранта през нощта преди лягане.

Може да не проработи веднага, но ако се придържате към тази рутина, след няколко нощи трябва да постигнете желаните резултати. След като антиперспирантът започне да действа, може да го прилагате само при необходимост.

охлаждане при потене

Носете само дишащи материи

Най-добрият начин да намалите изпотяването, когато си избирате дрехи, е да носите единствено леки, дишащи материи. По-светлите цветове също помагат при борбата с този проблем. Белите дрехи ще спомогнат по-лесното охлаждане и по-малкото изпотяване на тялото.

Избягвайте определени храни

Има няколко храни, за които трябва да забравите, когато ви очаква бизнес среща или ситуация, в която предпочитате да не се потите.

Определено избягвайте пикантната храна. Нашето тяло реагира на пикантната храна по същия начин, по който и на всяка друга външна топлина. То се опитва да се охлади, а това от своя страна води до изпотяване.

Кофеинът също не е препоръчителен, тъй като предизвиква потене на дланите, краката и подмишниците.

Стойте на хладно

Потенето е начин за охлаждане на организма. Ето защо, когато сте някъде на хладно, изобщо не се потите.

В летните жеги е добра идея да не вдигате завесите и щорите през деня, поне докато слънцето спре да огрява стаята ви.

Ако сте на някъде на открито, обаче опитайте се да седите на сянка. Когато сте добре хидратирани също ще поддържате ниска температурата на тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest