Тиквичките имат лек и приятен вкус, който традиционно си пасва с босилек, патладжан, лимон, домати, гъби, магданоз или мащерка в различни ястия. Зеленчукът е с ниско съдържание на мазнини, не съдържа холестерол и има само 21 калории във всяка порция от 100 грама сурови парчета.
Освен това тиквичката е източник на основни хранителни вещества като витамин С, манган, витамин В6 и витамин К. Препоръчително е да приготвяте тиквичките с обелката, тъй като във външния слой има най-много хранителни вещества.
В 100 грама сурови, нарязани тиквички се съдържат 22.2 милиграма витамин С. Това количество отговаря на близо 30 процента от препоръчителната дневна норма за възрастна жена и около 25 процента от нужния прием за мъж.
Витамин С, наричан още аскорбинова киселина, помага да се синтезира колаген, необходим за кръвоносните съдове и хрущялите, подпомага здравето на имунната система и инхибира съединенията на свободните радикали да увреждат ДНК и клетъчната тъкан.
Диета с високо съдържание на витамин С, като тиквички може да понижи риска от хипертония, рак, остеоартрит и сърдечни заболявания. За да увеличите максимално полученото количество витамин С, използвайте тиквичките в рамките на три до четири дни след покупката и ги съхранявайте на хладно и тъмно място. Витамин С се разгражда бързо, когато е изложен на въздух, светлина или топлина.
Възрастните мъже се нуждаят от 2, 3 милиграма манган дневно, а жените от 1, 8 милиграма. Всяка порция от 100 грама сурови тиквички осигурява 0, 219 милиграма манган. Манганът насърчава абсорбцията на калций, спомага за поддържането на баланса в нивата на кръвната захар и е необходим на тялото да произвежда ендокринни хормони и протеините, отговорни за съсирването на кръвта. Ако в хранителния ви режим липсва манган, може да имате по-висок риск от остеопороза, диабет и артрит.
Суровите тиквички съдържат 0, 202 милиграма витамин В6 във всяка порция от 100 грама. За мъже и жени на възраст между 19 и 50 години това количество осигурява 15 процента от необходимия прием на ден. Витамин В6, или пиридоксин, е необходим за синтеза на червени и бели кръвни клетки, невротрансмитери и хормони, включително мелатонин, серотонин и норепинефрин.
Заедно с други витамини от групата B, като фолат, витамин B6 регулира енергийния метаболизъм и поддържа нивото на аминокиселината хомоцистеин в кръвта ниско, възможно е да намали риска от сърдечни заболявания.
С това ползите от тиквичките не приключват.
Витамин В6 може също да помогне за предотвратяване на депресия, ревматоиден артрит и макулна дегенерация, свързани с възрастта, както и да облекчи тежки симптоми на предменструален синдром при жените.
Тялото се нуждае от витамин К, за да направи няколко от протеините, необходими за правилното коагулиране на кръвта. Витамин К също допринася за растежа, развитието и поддържането на костите. Тиквичките съдържат 5, 3 микрограма витамин К на всеки 100 грама.
Това количество е около 6 процента от дневните нужди за една жена и 4, 4 процента от потребността на мъжа. Яденето на много храни с високо съдържание на витамин К, каквито са тиквичките, може да намали риска от остеопороза и прекомерно кървене при порезна рана.
След като знаете колко много хранителни вещества има в тиквичките, имате поводи да хапвате повече този зеленчук. А къде може да добавяте тиквички, вижте в галерията по-горе.