Страдащите от алергия, вегетарианци, вегани и християни на пости също искат да си угодят с вкусни торти, бисквити, пухкави кифли и апетитни сладкиши.
Така че въпросът какво да използваме вместо яйца при печивата е доста актуален.
Много ситуации могат да възникнат, когато е необходимо да се намери адекватен заместител на яйцето при печивата.
Яйцата в тестото свързват всички компоненти и са отличен набухвател, придават пищност, влажност, ронливост и въздушност.
За щастие съществуват продукти, които могат да заменят яйцата и в същото време вкусът, външният вид и качеството на печивото няма да бъде засегнато.
И така, едно яйце е:
- 1 с.л. царевично нишесте, което трябва да се смеси до гладкост с 2 с.л. вода и да се постави в тестото. По желание към сместа може да се добави 1 с.л. мляко на прах;
- 2 с.л. картофено или царевично нишесте, без добавяне на течност;
- 2 ч.л. бакпулвер и същото количество вода. В сместа може да добавите 1 с.л. растително масло;
- 2 с.л. мляко на прах с 1/2 с.л. сода и 1/2 с.л. лимонов сок (може и без лимоновия сок);
- 1 с.л. смляно ленено семе и 2 с.л. гореща вода (ленът се накисва във водата до гел);
- 1 с.л. картофено нишесте, 1 с.л. растително масло, 1 с.л. вода – е идеален заместител на яйца в любимия чийзкейк. Разбийте сместа старателно и добавете към крем сиренето или изварата;
- 1/2 пюриран банан, 3 с.л. пюре от ябълки, сливи, тиквички или кайсии;
- 2 с.л. овесени ядки, напоени с вода;
- 3 с.л. брашно от нахут и същото количество вода;
- 1 ч.л. соево брашно, разредено в 1 с.л. вода;
- 3 с.л. фъстъчено масло;
- 3 с.л. майонеза;
- 1/4 чаша тофу.
Тези съвети са подходящи, само ако трябва да замените не повече от две яйца, така че трябва да изберете подходящите рецепти.
Без яйца е малко вероятно да изпечете пухкав сладкиш или нежен като гъба блат, който в оригинала си е с осем яйца.
Но палачинките, кифлите, мъфините и обикновените бисквити са доста плътни и с добър вкус.
Недостатъците на заместителите на яйцата са ограничените възможности при избора на рецепти, а основните предимства на замяната на яйцата с други продукти са нови орехово-плодови нюанси на вкус, намаляване на холестерола и ниското калорийното съдържание.
Най-важното е, че качеството на такива печива не се влошава, а радва със своята трошливост и въздушност.