При високо ниво на холестерола можете да се обърнете към билколечението, което в случая е много полезно. Билките прочистват и укрепват организма, ускоряват обменните процеси.
Направете смес от пет части жълт кантарион, една чаша цвят от арника и четири части бял равнец. Залейте 1 супена лъжица от тази смес с гореща вода. Оставете да престои, прецедете и изпийте сместа в рамките на един ден, на малки глътки.
Смесете по три части плодчета от глог и черноплодна офика и по две части морско зеле, кора от зърнастец, лайков цвят, царевична коса, страхливче, листа от червена боровинка. Предварително смелете кората и плодчетата. Залейте една супена лъжица от тази смес с чаша гореща вода, след което оставете да ври на водна баня 15 минути. Оставете да престои час и прецедете. Пийте по половин чаша, три пъти на ден, след ядене. Тази смес е изключително полезна, защото намалява усвоимостта на холестерола. Полезните компоненти в сместа прочистват кръвоносните съдове.
Направете си настойка от елда. Пийте по половин чаша, 3-4 пъти на ден. Настойката се приготвя с 1 чаена лъжичка цветове от елда, които се сваряват в половин литър вода. Оставя се да престои 2 часа в затворен съд, след което се прецежда.
Ливадната детелина също помага в борбата срещу високия холестерол. Тя притежава и антисклеротично действие. Сложете 2 супени лъжици детелина, заедно със съцветията в емайлиран съд и залейте с чаша топла вода. Затворете капака и нагрявайте на водна баня за 15 минути. Прецедете, докато отварата е гореща и допълнете с вода, докато не получите обем с 200 мл. Приемайте по 2 супени лъжици, 3 пъти на ден преди ядене. Пийте в продължение на 20 дни. Знайте, че отварата е хубава само 2 дни, приготвяйте си нова след това.
Ако имате сериозен проблем с нивото на холестерола, то най-хубаво предприемете двумесечен курс със следната смес: 4 части семена от копър, 6 части дяволска уста, по 2 части от полски хвощ, листа от подбел и жълт кантарион и 1 част горски ягоди. Една супена лъжица от сместа се залива с две чаши гореща вода. Оставете да изстине и прецедете. Пийте по 1/3 чаша по три пъти на ден, преди ядене.