При проблеми с дихателните пътища, изпробвайте рецептата на Петър Димков с небет шекер и ще останете впечатлени от резултатите.
Рецептата изисква няколко прости съставки: половин литър слаба бира се смесва с 400 г счукан на ситно небет шекер, 2 изстискани и смлени заедно с корите лимони. Вместо бира, друга подобна и ароматна рецепта е с мастика.
Сварете сместа на водна баня за около 30 минути. Когато изстине, прецедете сместа през тънка кърпа или марля, сгъната на няколко пласта.
Най-добре е да пиете тази смес. Но може да се жабурите, за да пречистите носа си, ако е запушен.
При проблеми с дихателните пътища помагат също ехинацея, лайка и сок от алое вера.
Ехинацеята е един от най-силните имуностимулатори и през последните 15 години добива все по-голяма популярност. Тя се използва за профилактика при инфекциозни заболявания, както и за активиране на имунната система. Ехинацеята има благоприятен ефект при простуди. Може да я намерите както под формата на капки и капсули, така и чай, сиропи и таблетки.
Лайката е друга билка, която оказва благоприятно влияние при проблеми с дихателните пътища. Най-голям ефект ще има, ако правите инхалации с лайка. Правете ги два пъти дневно по 10 минути. Тази билка действа успокояващо и отбъбва възпалените лигавици на носа и гърлото. Лайката помага при възпаления на бронхите.
Алое – 5 капки сок от алое в носа на всеки 2-3 часа в продължение на 2-3 дни ще помогне да се преборите с възпалението на дихателните пътища.
Небет шекер - бабините рецепти, ако не помагат напълно, то поне не вредят поради натуралния си произход. В детството ни майките и бабите ни са ни лекували с какви ли не мазила, негревки и разтривки.
Много от нас са смукали небет шекер при болно гърло, докато са си лежали в леглото. Те облекчават гърлото, а и са сладки, което за децата е изключително важно.
Още от времето на Османската империя се използва небет шекер за лечение на кашлица. Някога тези бонбони са се сервирали в шекерджийницата, заедно с локум, или турска баклава, пестил, в добавка към кафето на пясък.
Дори и сега могат да се намерят на територията на България, ако посетите етно комплекси, в които се сервира турско кафе.
Името „небет“ идва от името на древноегипетска царица и вероятно е дошла при нас от турски език. В своята същност това е монокристална рафинирана захар.
И макар, че небет шекерът не е лекарствен продукт, оказва благоприятно влияние върху гърлобол, бронхит и астма. Има бял и кафяв вид. Кафявият се прави от тръстикова захар.
В народната медицина небет шекерът има широко приложение, особено за лекуване на проблеми с дихателните пътища. Добавя се към средства за отхрачване, билки против гърлобол и чайове за отхрачване.
За бременните жени е разумно да избягват химии и лекарства. Затова най-добре е да се доверят на народната медицина. Бременните жени, които изпитват дискомфорт в гърлото, могат да смучат небет шекер.
В България с небет шекер се приготвят отвари за лечение на кашлица, дихателни затруднения и за изчистване на натрупаната слуз от гърлото.
Ето една рецепта за чай, която ще помогне за подобни проблеми: половин литър вода, в която сме сварили индрише, няколко стръка босилек и два три счукани ореха. Добавете към чая небет шекер и го пийте няколко пъти през деня.
Небет шекер се използва и при много други заболявания. Например, при атеросклерозата пригответе следната смес: 1 литър домашно вино, 1 кг нарязани с кората портокали, 100 г хрян и 50 г небет шекер. Всички съставки се сваряват на тих огън за около час, след което се прецеждат. Отварата се пие след хранене.
При високо кръвно към тази отвара добавете няколко зърна карамфил.
Сироп за кашлица с небет шекер може да си приготвите и като запарите в половин литър вода 1 супена лъжица подбел. Подсладете сместа с небет шекер.
При туберкулоза вземете 4 ябълки, в които се слагат по една бучка небет шекер и зърно бял тамян, пекат се и се изяждат печените ябълки.
Домашен сироп за кашлица, подходящ за деца е пакет небет шекер, 5-6 бонбони лукчета, четири обикновени локума, една глава лук, с люспите, 3 стръка индрише и литър вода, всичко ври, докато се овкуси добре и намали водата, прецежда се и се пие по 100 г три пъти на ден.