Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо да пиете зелен чай всеки ден

Защо да пиете зелен чай всеки ден

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190115
Защо да пиете зелен чай всеки ден

Откажете се от газираните напитки и подсладените сокове и ги заменете със зелен чай! Тази вълшебна напитка може успешно да допълва обикновената вода, за количество от поне 2 литра течности, които трябва да пиете всеки ден. Защо? Тъй като има много ниско съдържание на калории и идва с армия от ползи за тялото.

Зеленият чай, неподсладен и приготвен с най-качествените листа, е един от най-концентрираните източници на антиоксидант. Може да се консумира като заместител на кафето, защото може да ви поддържа активни с по-малък риск. Като цяло, зеленият чай съдържа относително малко количество кофеин (около 20-45 милиграма на чаша), в сравнение с черния чай, който съдържа около 50 милиграма, а кафето - 95 милиграма на чаша.

Също така е богат на полифеноли, химикали с противовъзпалително и противораково действие.

Зеленият чай прочиства организма и помага на имунната система. Той ви помага да се борите със свободните радикали, които намаляват ефективността на имунната система и имат токсичен ефект върху тялото. Богати на антиоксиданти под формата на полифеноли, те предотвратяват преждевременното увреждане на клетките и контролират техните функции.

С други думи, зеленият чай елиминира всички вредни вещества, които попадат в тялото и предотвратява ефекта им върху тъканите. Това е естествена бариера, която удвоява защитата, осигурена от имунната система.

Зеленият чай съдържа до 40% антиоксиданти, но също така и много други активни вещества,  витамини и минерали : витамини А, В, Е и С, желязо, калций, фосфор и калий, теин, аминокиселини, протеини и алкалоиди с ефект на нервна стимулация.

Зелен чай за силна памет

Зелен чай

Вече знаете, че ролята на кофеина е да ви държи будни, но наистина ли знаете как действа?  Кофеинът блокира инхибиращо вещество в мозъка, наречено аденозин, и увеличава секрецията на допамин и норепинефрин. Резултатът? Подобрена мозъчна функция, по-активна памет и по-добро настроение.

В допълнение към кофеина, зеленият чай съдържа и аминокиселината L-теанин, със силни антидепресивни ефекти. В комбинация с кофеин, това вещество създава ефекти, подобни на кафето, но намалява интензивността им по това време. За разлика от кафето, което внезапно увеличава времето за реакция и енергията в организма, зеленият чай лекува нервната система в дългосрочен план.

Този ефект е особено забележим при възрастните хора. Много хора, които редовно пият зелен чай през целия си живот, имат по-малък риск от преждевременно стареене, болест на Алцхаймер, Паркинсон и деменция.

Отслабнете със зелен чай

Зеленият чай се препоръчва в много диети, поради ефекта му на трениране на метаболизма в краткосрочен план. Това увеличаване на скоростта на метаболизма води до по-бързо изгаряне на мазнини.

Зеленият чай обаче няма бързи и чудодейни ефекти, като е само надеждна помощ в допълнение към консумацията на храна, спорт и вода.

Някои проучвания също твърдят, че зеленият чай може да ни помогне в борбата със затлъстяването, тъй като той има способността да изгаря мазнините в предопределени области като корема. Мастната тъкан е преобладаваща в тази област, особено при затлъстели хора.

Ако сте на диета, можете уверено да изберете зелен чай и поради факта, че ще имате 4% повече енергия и повишен мускулен тонус с до 12%.

Зеленият чай убива гъбички, бактерии и вируси

Ползи от зеления чай

Доказано е, че полифенолите на зеления чай са полезни в борбата с бактериите и вирусите, като грипния вирус. Ето защо зеленият чай е от съществено значение за нашата имунна система, особено с превантивна роля.

Проведени са множество проучвания върху други защитни ефекти на полифенолите и са наблюдавани много положителни резултати при заболявания на устната кухина. Зеленият чай може да ни предпази от кариес, зъбен камък, вредни бактерии, които могат да причинят инфекции на венците или лош дъх, и дори рак на устната кухина.

Зеленият чай намалява холестерола

Зеленият чай балансира нивото на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите. Почиства кръвоносните съдове, подобрява циркулацията и оксигенацията. Всички тези ефекти значително намаляват риска от сърдечни заболявания.

Що се отнася до диабета, зеленият чай повишава чувствителността към инсулин на организма и насърчава естественото му производство. По този начин той поддържа нивото на кръвната захар под контрол (ако се пие неподсладено) и намалява устойчивостта на организма към инсулин.

Зеленият чай забавя стареенето на кожата

Зеленият чай ни предпазва от UV лъчите и забавя стареенето на клетките, поради антиоксидантите в състава. Той също така подпомага регенерацията на кожата в случай на слънчево изгаряне. Поради тази причина се препоръчва да се пие зелен чай с лед и лимонов сок през лятото.

Вижте още колко зелен чай да пием дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest