Доставката на хранителни вещества и кислород до органите и тъканите зависи много от вискозитета на кръвта. Ако той е повишен, това има отрицателно влияние върху транспортната функция на кръвта. От друга страна, плътната кръв също е опасна заради повишения риск от образуване на кръвни съсиреци, а това може да доведе до разширени вени или тромбофлебит. В резултат на това може да се стигне до инсулт или инфаркт.
Затова е най-добре да се погрижите за качеството на кръвта си. Вместо да взимате аспирин всеки ден, може да изпробвате няколко храни за разреждане на кръвта.
Източници на Омега 3
Яжте храни, богати на Омега 3, например, мазни риби – сьомга, херинга, скумрия. Те понижават нивото на лошия холестерол в кръвта. Може да приемате и капсули с Омега 3. Тези киселини увеличават умствения капацитет и премахват холестерола от тялото.
Кайенски пипер
Кайенският пипер съдържа алкалоид, който намалява вискозитета на кръвта и предотвратява образуването на съсиреци. Той се нарича капсаицин. Подправката укрепва съдовите стени и е продукт за разреждане на кръвта.
Куркума
Друга подправка, която помага за разреждането на кръвта, е особено популярна в индийската кухня – куркума. Тя помага за разреждането на кръвта и помага за нейното почистване. Освен това подобрява храносмилането, ускорява метаболизма и подобрява състоянието на кожата.
Джинджифил
Освен силен имуностимулатор, джинджифилът влияе благоприятно и върху кръвообращението. Дори се смята, че коренът от джинджифил понижава кръвното налягане и нормализира притока на кръв.
Бяла върба
Или по-конкретно – в кората на бялата върба, която разрежда кръвта, се съдържа салицил, поради което тя има благоприятен ефект върху разреждането на кръвта.
Боровинки
Боровинките, освен наистина вкусни, са и много полезни. Заради високото си съдържание на салицилат, сините плодове разграждат кръвните съсиреци и предотвратяват повторното им образуване. Сходни свойства имат и други малки горски плодове, като къпините и малините.
Горчица
Семената от горчица имат полезни свойства за сърдечно-съдовата система. Те са богати на витамини В6 и Омега-3, които спомагат за намаляване на вискозитета на кръвта, прочистват и укрепват кръвоносните съдове.
Чесън
Едно от най-мощните природни средства, които имат редица ползи за човешкото здраве. Считан е за един от най-мощните имуностимулатори и противовъзпалителни народни средства. Чесънът разгражда кръвта и почиства кръвоносните съдове.
Гинко билоба
Сред билките, които намаляват съсирването на кръвта и помагат за укрепването на съдовите стени, е и гинко билобата. Тя влияе върху плътността на кръвта и е естествено противовъзпалително средство.
Вода
Да не забравяме и най-важното – вода. Дехидратацията сгъстява кръвта и увеличава риска от образуване на съсиреци. Затова трябва да се уверите, че пиете най-малко по два литра вода на ден.
Сред храните, които трябва да избягвате, ако не искате кръвта ви да се сгъсти, са: бял хляб, сладкиши, кифлички, мазни млечни и кисело-млечни продукти, колбаси, консерви и алкохола.
Картофите, орехите и бананите увеличават риска от съсирване на кръвта.