Бременността носи радост на всяка жена, но наред с хубавите моменти идват и някои трудности като промени в настроението и начина на хранене.
Не стига това, но и всички близки и приятели започват да ви съветват какво трябва и не трябва да ядете.
Може би един от най-често срещаните съвети е: трябва да ядеш много плодове.
Относно плодовете при бременност не трябва да забравяте, че между тях има такива, които не трябва да се консумират в този период.
Обаче вкусната и сочна диня е в списъка с плодове, които може да си хапвате на воля.
Този летен плод е отличен източник на много витамини, минерали и фибри. С какво е полезна динята при бременност?
1. Предотвратява отоци
Понеже динята е с високо съдържание на вода, тя намалява запушванията във вените и по този начин помага за предотвратяването на отоци.
2. Предотвратява сутрешното гадене
Хапването на диня за закуска ще даде лек и освежаващ старт на деня ви.
Освен това енергезиращите свойства и хранителни вещества предотвратяват появата на сутрешното гадене.
3. Предпазва от дехидратация
Лекарите често препоръчват на бременните жени да пият много вода, за да предотвратят дехидратацията.
Динята по време на бременността ще ви държи добре хидратирани през целия ден защото съдържа около 90% вода.
4. Намалява мускулните крампи
По време на бременността, излишното тегло и хормоните предизвикват болки в мускулите и костите. Консумацията на диня под каквато и да е форма помага на тялото да се справи с промените в тялото и облекчава мускулните крампи.
5. Повишава имунитета
Редовната консумация на диня ще ви помогне да укрепите имунитета си по време на бременността. Този плод съдържа ликопен - антиоксидант, който играе важна роля в укрепването на имунната система и намалява риска от прееклампсия с 50%.
6. Помага при запек
Запекът е често срещан проблем по време на бременност, а динята е надежден и безопасен лек за изчистване на червата заради фибрите, които се съдържат в нея.
Ето няколко интересни рецепти с диня!
Лимонада с диня
Необходими продукти:
Диня - 4 ч.ч. (на кубчета)
Лимонов сок - 1/2 ч.ч.
Мента - 3-4 листа
Студена вода - 4 ч.ч.
Лед - 4 кубчета
Начин на приготвяне:
Сложете всички съставки в блендер и разбийте на максимална степен. Прецедете готовата течност и я съхранявайте в хладилник. По желание може да добавите малко мед или захар.
Свежо плодово сорбе
Необходими продукти:
Диня - 2 ч.ч. (без семките)
Вода - 1/2 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Пасирайте динята с водата и сложете тази смес във формички с клечки.
Сложете във фризера за 8-10 часа.
Салата с диня
Диня - 2 ч.ч. (без семки) на кубчета
Рукола - 1 ч.ч. нарязана
Сирене фета - 1/2 ч.ч. на кубчета
Маслини - 6 броя
Зехтин - 1 с.л.
Сок от лайм - 1 с.л.
Сложете динята, руколата, сиренето и маслините в голяма купа и ги залейте с дресинга от зехтин и сок от лайм.
Може да добавите подправки по ваш вкус.
Вижте тук още съвети за храненето при бременност.