Понякога е трудно да се каже със сигурност коя от бобовите култури - боб или леща, е по-популярна. И двете са добре познати в нашата кухня от векове.
Лещата може да бъде определена като супер храна от бобовите, заради богатството от хранителни вещества, които съдържа. Тя е източник на растителни протеини, също като боба, и затова е оценена много отдавна в кулинарията. Забележителен е хранителният състав на лещата, с многообразие от полезни съставки.
Хранителен състав на леща
Само в една чаша сварена леща се съдържат следните хранителни вещества:
- 230 калории
- 18 грама протеини
- 1 грам мазнини
- 40 грама въглехидрати
- 360 микрограма фолати
- 7 милиграма желязо
- 16 грама фибри
- 730 микрограма калий
- 3 микрограма цинк
Поради този отличен хранителен профил лещата носи редица ползи на организма.
Ползи за организма от консумацията на леща
Лещата съдържа растителни протеини
Растителните протеини са превенция срещу сърдечно-съдови заболявания, свързани с прекомерна консумация на месо за задоволяване на нуждата от протеини.
Лещата е полезна за сърцето
Съединенията, които се съдържат в лещата, носят ползи за сърдечно-съдовата система. Те понижават холестерола и в дългосрочен план премахват опасността от високо кръвно и свързаните с него здравословни проблеми. Ниското съдържание на мазнини в продукта е важно за сърцето.
Лещата профилактира рака
Високото съдържание на фолиева киселина в лещата се явява превенция срещу някои видове рак - на панкреаса, мозъка и хранопровода.
Лещата помага за отслабване
Лещата е много полезна, защото е идеален източник на бавно усвояеми въглехидрати и фибри, а това стабилизира нивата на кръвна захар и ускорява метаболизма. Бобовите култури подпомагат контрола на теглото, защото засищат с протеини и намаляват опасността от преяждане. Фибрите в лещените чорби обаче могат да предизвикат стомашно-чревни проблеми, ако се прекали с количествата.
Лещата подобрява чревното здраве
Фибрите в лещата окозват влияние върху добрите бактерии в червата и функцията им. Така се явяват пробиотик от естествен произход, подхранващ чревната флора. По този начин лещата допринася за балансиране на функциите на чревния тракт.
Лещата се бори с възпаленията в тялото
Полезно е да ядем лещата, защото в нея се съдържат много полифеноли, които са фитохимикали, поддържащи здравето. Процианидинът и флаванолите имат силни антиоксидантни, противовъзпалителни и невропротективни качества. Полифенолите понижават кръвната захар, а целулозата подобрява храносмилането.
Вече знаете колко полезна е лещата и имате още причини да приготвяте: