С течение на времето, зехтинът се превърна в основен продукт както в кулинарията, така и в козметичните продукти. Той присъства в редица вкусни рецепти, домашни маски за лице и маски за косата.
Да не забравяме и факта, че той е неизменна част от популярната средиземноморска диета, която се счита за една от най-здравословните.
Можем ли да сме сигурни обаче, че купуваме качествен зехтин?
Едва ли можем да бъдем уверен в това, тъй като преди няколко години имаше разкрития, които доказаха, че много компании смесват зехтина с други видове масло, за да си спестят излишните разходи и да получат повече краен продукт.
Имайки предвид всичко това, струва си да се уверите, че зехтинът, който купувате, е наистина качествен!
Как да познаем добрия зехтин?
1. Етикет и бутилка
Вероятно повечето от вас знаят и винаги търсят на етикета думите "зехтин екстра върджин".
Това означава, че зехтинът е извлечен направо от маслините, без помощта на химикали или парна дестилация.
Но не само етикетът с надпис екстра върджин може да ви гарантира, че този зехтин е качествен.
Търсете и други индикатори за качество, като дата на прибиране на реколтата. Ако това се е случило в рамките на последните 18 месеца, значи продуктът е много добър.
Ако на етикета е отбелязано нивото на FFA (свободна мастна киселинност) и нивото е ниско, това е още един признак за високо качество на зехтина.
Още нещо, което е от голямо значение - винаги купувайте зехтин в бутилка от тъмно стъкло.
По този начин ще предпазите зехтина от пряката слънчева светлина и ще избегнете риска да граняса.
2. Вкус на зехтина
Най-добрият вариант, който предлагат специалистите, е да намерите магазин, в който ще ви позволят да опитате зехтина, преди да го купите.
Висококачественият зехтин има чист плодов и леко горчиво-пикантен вкус. Той е много характерен и няма как да го сбъркате.
След като сте намерили превъзходен продукт, можете спокойно да го ползвате за овкусяване на салатка капрезе, ароматни хлебчета и всякакви средиземноморски рецепти.