Ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Как да изгладим бръчките?

Как да изгладим бръчките?

Как да изгладим бръчките

Стареенето на кожата е феномен от множество комплексни причини между които са напредването на възрастта, излагането на вредните слънчеви лъчи, индивидуалният хормонален баланс в организма, вредни навици като тютюнопушене и други.

Тези причини и още много други водят до отпускане на кожата, загуба на еластичност, набръчкан и нездрав вид, помръкване на цялостното излъчване на лицето. Скритите процеси, които текат невидимо в кожната тъкан, идват от намаленото количество и качество на колагена и от намалената хидратация. Тук започва борбата с бръчките. Как да я водим, за да постигнем успех?

Кога кожата започва да старее?

Вече е известно, че стареенето на кожата започва на 25-годишна възраст. Не бива да се забравя, че това е индивидуален процес, който зависи от генетичните заложби и начина на живот, затова тази цифра е ориентировъчна. Освен това стареенето е продължителен процес, който дава външно отражение по различно време. За да се избегнат крайностите в борбата с бръчките, трябва да се наблюдава състоянието на кожата и да се отстраняват факторите, които водят до поява на леки набраздявания в деликатни зони като тази около очите, усмивката, челото.

Най-сигурният сигнал за начало на процеса на стареене на кожата е нейната реакция на стреса. Този процес е напълно индивидуален.

Признаци, че кожата ви старее

Ако на 20-годишна възраст след недоспиване, празнуване или излагане на други стресови ситуации, кожата е млада и бляскава на сутринта, а на 30 години е подпухнала, с тъмни кръгове и уморен вид, то това е начинът да се познае началото на процеса стареене. Моментът, когато тежкият работен ден, продължителното пътуване или пониженият тонус заради лични проблеми вече се отразяват на вида на кожата, се смята за начало на нейното остаряване. То обикновено настъпва около 25-28-годишна възраст. Това означава, че грижата за състоянието на кожата трябва да стартира.

Продукти и методи за борба с бръчките

Какъв продукт може отново да озари, омекоти и стегне кожата на лицето? Очевидно е нужна козметика и методология, разработени като интензивна глобална терапия срещу факторите, причиняващи стареенето на кожата. Те трябва да обезпечават ключови функции в процесите на обновление. Глобалното подмладяване на кожата може да стане само с участието на натурални съставки, защото в началото на този процес стои предупреждението, че агресивните процедури принадлежат на бъдещето.

Грижата за кожата против стареене е подходящо да започне с прости стъпки и да върви към агресивни избори като пилинг, инжекции с ботокс и пластична хирургия. Щадящите, но ефикасни методи за изглаждане на бръчките включват овлажняване, тонизиране, почистване, подхранване и стягане на кожата, стимулиращи нейните естествени възможности да се обновява.

Как да изгладим бръчките?

Първи бръчки

Анти-ейдж грижата за изглаждане на бръчките включва различни съставки най-често от природен произход, на които кожата отговаря при наличие на патология, която пречи на естествени процеси като производството на колаген и хилауронова киселина да протичат с нужната активност.

Механичните методи действат като буфер с основна роля да стопират процеса на набръчкване за отрязъка от време на прилагането им, те не активират процесите на обновяване. Ето някои от тях.

Ролята на ретинола и билките

Глобалното подмладяване може да стане само с продукти с участието на съставки като ретинола. При неговото комбиниране с други съставки в мощна формула за омекотяване и изглаждане на бръчките и озаряване на кожата може да се възвърнат нейните естествени възможности да се обновява.

Включването на билки като алое вера, шея, арганово масло, какаово масло, витамини като А и Е, които подхранват и съживяват кожата и действат антиоксидантно, има отличен ефект.

Билките действат като щит срещу свободните радикали, заради които производството на колаген в кожата намалява, а това е причина за поява на бръчки, пигментни петна и цялостно състаряване на кожата. Затова включването им в козметичните продукти за борба с фините линии по лицето е толкова интензивно.

Трябва да се има предвид, че ретинолът трябва да се избягва от бременни и кърмещи жени заради вредните влияния върху бебето.

Напълно натурални алтернативи за изглаждане на бръчките са чистите растителни масла като например маслото от шипка, което е на растителна основа и съдържа антиоксиданти и витамин А. Изборът е огромен.

Използване на лепенки срещу мимики или мръщене

Това е един от най-любимите продукти на дерматолозите. Представляват твърди лепенки, които държат кожата на място, за да се избегне нейното набръчкване по време на сън. Мускулите на лицето не могат да се движат под лепенките и това предпазва и кожата от реакции на мускулните движения. Те са изработени от хартия и това позволява на кожата да диша, в същото време насърчава и нейното обновяване, изглаждайки бръчките.

Слънцезащитните кремове и витамин С

Прекаленото излагане на слънце е сред основните причини за поява на бръчки. Кожата се изсушава, увисва и се набраздява. Слънцето дава нужния на тялото витамин Д, но количеството светлина, което кожата може да поеме без да пострада, трябва внимателно да се преценява.

Продуктите с витамин Д и слънцезащитните кремове с висок слънцезащитен фактор са задължителни при слънчеви бани, за да се засили производството на колаген в този период от деня.

Продуктите с хиалуронова киселина

Ретинол срещу бръчки

Хиалуроновата киселина, известна като хиалуронан, представлява прозрачно, лепкаво вещество, което тялото произвежда по естествен път. Най-големите количества от нея се намират в най-големия орган на тялото - кожата, в съединителните тъкани и очите.

Основна функция на хиалуроновата киселина е да задържа водата, да поддържа всички тъкани добре смазани и хидратирани. Тя е една от най-добрите съставки за изглаждане на бръчките, тъй като може да задържа хиляда пъти повече вода от собственото си тегло. Може да се използва като добавка, инжекция, серум или под форма на капки.

Хиалуроновата киселина е изумително вещество от гледище на хидратирането и може да действа както като метод за изглаждане на кожата, така и като превенция срещу поява на бръчки заради своите запълващи свойства.

Ролята на пептидите

Пептидите представляват протеини, стимулиращи растежа на нови клетки и улесняващи клетъчната циркулация по време на сън. Те стимулират и производството на колаген, отговорен за здравината и гъвкавостта на кожата.

Пептидите могат да се абсорбират в кожата и да изгладят фините бръчки, да стегнат кожата и да задържат нейния добър вид като цяло.

Използването на кремове и серуми, съдържащи пептиди, е още една препоръка към методите за премахване на следите на времето, с които се насърчава производството на колаген и еластин от кожата.

Упражнения против бръчки

Упражненията за лице са може би най-безвредният, лесен и отдавна използван метод за неусетно премахване на някои набраздявания по лицето и изглаждане на леки бръчки.

Както тренирането на мускулите на тялото с времето ги прави по-гладки и здрави, така и тренираните лицеви мускули са по-тонизирани, а това изглажда и кожата, която ги обвива.

Лицевите упражнения засилват циркулацията на кръвта в различните лицеви зони и така насърчават преноса на кислород в мускулите и кожата на лицето. Това стяга и заздравява вида на кожната тъкан. Извайвайки лицето, тези прости движения му придават по-младежки изглед. Бръчките се изглаждат, но и се пречи на появата на нови набраздявания по кожата.

Усилията и постоянството в грижите за кожата са в състояние както да я задържат дълго време млада и сияйна, така и да изгладят всяка издайническа следа от времето, появила се под формата на бръчки или петна. Забавянето на тези грижи води до нужда от агресивни методи с всички последствия.

Вижте още и домашни маски против бръчки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest