ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Защо детето не проговаря?

Защо детето не проговаря?

Защо детето не проговаря

Децата са най-невинните и добри същества. Те минават през различни етапи от своето развитие, което понякога очертава специфични особености в техния характер и поведение. Детската натура е изключително емоционална, затова родителите трябва да бъдат наблюдателни и да реагират при всяка възникнала промяна.

Ранната детска възраст е изключително важна за пълноценното развитие на детето. Тогава то започва да ходи, да опознава света, да разпознава цветове, образи и да се учи на първите си думи.

В някои случаи обаче развитието на детето настъпва по-късно, вследствие на което то не проговаря. Ето какви могат да бъдат причините детето да не говори:

- Медицински причини. Често късният говор е причинен от медицински причини. Те могат да бъдат например преждевременно раждане, хронични инфекции на ухото, аномалии в устната кухина и др.

- Бебешки залъгалки. Бибероните и залъгалките се оказват лесно средство за успокояване на детето. Всъщност обаче те крият своите вреди. Една от тях е именно късното проговаряне. То се дължи на факта, че бибероните ограничават свободното движение на езика, което затруднява говора. Затова премахването на залъгалките е съществен елемент от правилния растеж на детето.

- Говорене на „бебешки език“. Детето попива лесно информацията и мигновено усвоява нови знания за света. Когато обаче му говорите на неправилен език, то вероятността да затрудните говора му е голяма. Правилното изговаряне на думите е изключително важно за развитието на детската реч.

- Уплах. В редки случаи забавеният говор се дължи на психични състояния като стрес или уплах. Когато това е причината, е трудно да я идентифицирате без намесата на специалист. Трябва да наблюдавате внимателно детето си и да проведете компетентна консултация с професионалист.

Детето още не говори

- Говорене на два езика. Препоръчително е да избягвате включването на втори език при разговор с детето в неговата ранна възраст. Чуждите думи и смесването на няколко езика обърква детското съзнание и вследствие се забавя говора.

- Наследственост. В някои от случаите причината за късното проговаряне се оказват генетични. Твърде вероятно е ако в рода ви има хора, които са проговорили късно, то това да се наследи от вашето дете. В този случай нещата ще се случат от само себе си и не е необходима специализирана намеса.

- Недостатъчна комуникация. Първата годинка на всяко дете е най-важната от неговото развитие. През това време трябва да отделяте време в комуникация, песни, приказки и т.н. Непрекъсната реч ще развие интелекта на вашето дете и ще му помогне да усвои повече думи. Ако не комуникирате с него достатъчно, то е много вероятно това да затрудни проговарянето на детето.

Прочетете още по темата: Защо детето не говори

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest